ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sms gör att ungdomar blir sämre på att stava

Rikard Ljungqvist · 8 Maj 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

HOT. Ett ökat användande av sms försämrar unga människors förmåga att skriva och stava korrekt, varnar irländska myndigheter. Bristande grammatik, korthuggna meningar och begränsat ordförråd har blivit ett stort problem, fastslår landets undervisningsministerium, State Examination Commission, efter en genomgång av fjolårets skriftliga tentamina. ”Textmeddelandenas bruk av fonetisk stavning och bristande interpunktion kan utgöra ett hot mot traditionella konventioner för det skriftliga språket”, skriver de i en färsk rapport.På svenskt håll tar man varningen med ro. Ola Karlsson, språkvårdare på Språkrådet, anser att farhågorna är överdrivna.– Det finns inga tydliga belägg för att sms-svenskan skulle påverka språket i stort. Forskning pekar på att barnen kan skilja på olika skrivsätt.

I stället belyser Ola Karlsson det glädjande i att mobiltelefoner och internet fått allt fler att börja skriva. – Vad som hänt är att vi har fått fler genrer och fler förkortningar. Nu är det upp till svensklärare att föra en diskussion kring hur man skriver i de olika genrerna, och upplysa eleverna om att förkortningar är praktiska för skribenten, men inte alltid för läsaren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Rikard Ljungqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro