ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sms-lån är den nya kvinnofällan

Anders Göransson · 31 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sms-lånen har blivit en ännu värre skuldfälla än tidigare befarat – och nu drabbas allt fler unga kvinnor. Bara i fjol hamnade 20 418 anmälningar om obetalda sms-lån hos kronofogden. Över 75 procent av dem kom under andra halvåret.– Det är som en snöboll som rullar nedför ett brant berg när det är kramsnö. Det växer oerhört fort, säger Janne Åkerlund, som arbetar med förebyggande åtgärder hos kronofogden.Vanligtvis är det män som slarvar mest med ekonomin, men sms-lånen ställer till nästan lika stora problem bland kvinnor.

Kvinnornas andel av de obetalda sms-lånen växte från 37 procent 2006 till 44 procent i fjol.– Vad vi sett är att det framför allt är unga kvinnor som tar de här lånen och inte kan betala igen dem. Men problemet finns även i äldre åldersgrupper, säger Janne Åkerlund.

Över en tredjedel av sms-ärendena hos kronofogden gäller ungdomar i åldern 18–25 år.En enkät bland unga visar att 45 procent tar sms-lånen för att betala igen andra lån.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro