ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sms-våg om utträde ur Svenska kyrkan – kan vara olagligt

Filip Joelsson · 26 Mar 2018
Uppdaterad 26 Mar 2018
Ett sms med en länt till en sajt som tar betalt för att gå ur svenska kyrkan skickas nu ut till många svenskar.

Ett sms med en länt till en sajt som tar betalt för att gå ur svenska kyrkan skickas nu ut till många svenskar. Foto: TT/Metro


Ett sms från ett företag som mot betalning erbjuder hjälp att gå ur Svenska kyrkan har nyligen skickats ut till många svenskar. Men att gå ur Svenska kyrkan kostar ingenting, och marknadsföringen kan dessutom vara olaglig.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hej, du har fått ett tips från en vän: Spara tusentals kronor varje år på din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan”. Så lyder ett sms som i dagarna skickats ut till många svenskar.

Meddelandet innehåller en länk till en sajt där besökaren kan anmäla sitt urträde genom att fylla i sina uppgifter. Gör man det skickas en faktura på 369 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Att gå ur Svenska kyrkan är helt gratis. Vem som helst kan göra det genom att kontakta sin församling, eller genom att ladda ner en blankett gratis från Svenska kyrkans hemsida.

Att ta betalt för tjänster som egentligen är gratis är inte olagligt i sig. Däremot måste den informationen ges till kunden vid köperbjudandet. Finns informationen inte kan det vara ett brott mot marknadsföringslagen.

– Jag vet att Konsumentverket har tittat på flera fall när man tar betalt för något som egentligen är gratis. Det får man göra. Men då är det väldigt viktigt att det framgår tydligt redan vid köperbjudandet. Det verkar inte vara fallet här vilket är oseriöst och kan leda till att man tilldöms böter, säger Mattias Grundström, förbundsjurist på branschorganisationen Swedma, till DN.

Utöver informationsbristen kan det också vara problematisk att som företag skicka ut erbjudanden till privatpersoner utan att dessa på något vis tackat ja till att ta emot den typen av sms.

– Reglerna är väldigt enkla. När det gäller direktannonsering via sms måste mottagaren först ha gett tillstånd till det. Det gäller för alla elektroniska massutskick, säger Grundström till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro