ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smugglade 121 djur på släpkärra

Johan Mårtensson · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013
Hundarna, som var av raserna berner senner och rottweiler, ska ha annonserats ut på Blocket av två bröder från norra Skåne.

Hundarna, som var av raserna berner senner och rottweiler, ska ha annonserats ut på Blocket av två bröder från norra Skåne. Foto: Tullverket


Under en presenning på släpet låg 110 vaktlar, 8 hundvalpar och 3 kaniner. Samtliga djur var svårt medtagna och nu åtalas de misstänkta smugglarna vid Malmö tingsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Under en presenning på släpet låg 110 vaktlar, 8 hundvalpar och 3 kaniner, allla svårt medtagna av den två dygn långa resan i miserabla förhållanden.
Under en presenning på släpet låg 110 vaktlar, 8 hundvalpar och 3 kaniner, allla svårt medtagna av den två dygn långa resan i miserabla förhållanden.Foto: Tullverket
I brist på mat och vatten hade v aktlarna hackat varandra halvt till döds.
I brist på mat och vatten hade v aktlarna hackat varandra halvt till döds.Foto: Tullverket
Samtliga djur som hade smugglats var så illa medtagna att de avlivades genast av veterinär vid upptäckten.
Samtliga djur som hade smugglats var så illa medtagna att de avlivades genast av veterinär vid upptäckten.Foto: Tullverket
Kort efter undersökningen och avlivningen av djuren insjuknade veterinären i en mystisk sjukdom, som djuren misstänks ha burit på. Veterinären är i dag helt återställd
Kort efter undersökningen och avlivningen av djuren insjuknade veterinären i en mystisk sjukdom, som djuren misstänks ha burit på. Veterinären är i dag helt återställdFoto: Tullverket
Vid Malmö tingsrätt åtalas de två misstänkta organisatörerna och de två kurirerna nu för grov smuggling. Kurirerna åtalas även för djurplågeri.
Vid Malmö tingsrätt åtalas de två misstänkta organisatörerna och de två kurirerna nu för grov smuggling. Kurirerna åtalas även för djurplågeri.Foto: Tullverket

– Det var det värsta jag har sett i hela mitt liv, säger Anders Svensson, tullinspektör.

Det var varmt under presenningen, och burarna som hundarna och de 110 fåglarna låg i var mycket trånga. Den drygt två dygn långa färden från Rumänien till Malmö hade varit ett helvete för djuren.

– De har inte haft mat eller vatten på hela resan, och vaktlarna hade därför hackat halvt ihjäl varandra. Det är fördjävligt att folk kan vara så här grymma mot djur, säger Svensson.

Hundarna, som var av raserna berner senner och rottweiler, ska ha annonserats ut på Blocket av två bröder från norra Skåne som misstänks vara organisatörer. Enligt Svensson har männen tidigare lyckats smuggla in hundar från rumänska valpfabriker – hundar som kan vara smittade av rabies.

– Vi har kunnat konstatera att de sålt fyra hundar, men vi har inte kunnat spåra personerna som köpt dem. Det finns risk att hundarna har rabies, vilket är fruktansvärt allvarligt, säger Svensson.

Hur kunde de smuggla in hundar tidigare utan att tullpersonalen märkte något?

– Det är en resursfråga. Det är inte alltid bemannat där ute på Lernacken, säger Svensson.

De 110 vaktlar, 8 hundvalpar och 3 kaniner som upptäcktes under presenningen i september avlivades genast. Kort efter insjuknade veterinären i en mystisk sjukdom, som djuren misstänks ha burit på. Veterinären är i dag helt återställd, enligt Svensson.

Vid Malmö tingsrätt åtalas de två misstänkta organisatörerna och de två kurirerna nu för grov smuggling. Kurirerna åtalas även för djurplågeri.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro