ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smugglade hundar ökar risken för rabies i Sverige

Sebastian Chaaban · 5 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013
Många hundar som smugglas kommer från ”valpfabriker” i Europa. De är ofta i dåligt skick, av transporten och av sjukdomar.

Många hundar som smugglas kommer från ”valpfabriker” i Europa. De är ofta i dåligt skick, av transporten och av sjukdomar. Foto: TT


Hundarna smugglas in i Sverige från valpfabriker” i Europa. Och allt fler djur måste avlivas för att stoppa smittsamma sjukdomar som rabies. "Det är ett fruktansvärt stort problem och en äkta fara för människor", säger Anna Lindgren, veterinärinspektör.

klar

Artikellänk är kopierad

De fyra siberian husky-valparna togs med till Sverige av en privatperson från Polen. Eftersom viktiga papper saknades kunde tullen inte ta något annat beslut än att avliva hundarna.
De fyra siberian husky-valparna togs med till Sverige av en privatperson från Polen. Eftersom viktiga papper saknades kunde tullen inte ta något annat beslut än att avliva hundarna.Foto: TT
Jordbruksverket, som ansvarar för smittskydd, anser att problemet med smugglade hundar ökar och Tullverket tror att mörkertalet är stort.
Jordbruksverket, som ansvarar för smittskydd, anser att problemet med smugglade hundar ökar och Tullverket tror att mörkertalet är stort.Foto: TT

I söndags la färjan M/S Scandinavia till i Nynäshamn, efter att seglat från Polen. En av passagerarna hade med sig fyra hundvalpar av rasen Siberian husky som han skulle ge bort i present.

Men i tullen uppstod problem. Flera viktiga papper saknades. Det var oklart om hundarna var vaccinerade mot sjukdomar.

Beslutet togs att valparna måste avlivas.

– Det är tråkigt när det händer, men man visste inte om hundarna bar på något, säger Sofia Hellkvist på Tullverkets presstjänst.

Myndigheternas stora rädsla är att rabies ska få fäste i landet. Bara i år har Polen hittills haft cirka 200 fall av hundar och djur som smittas av den mycket dödliga sjukdomen.

Jordbruksverket, som ansvarar för smittskydd, anser att problemet med smugglade hundar ökar och Tullverket tror att mörkertalet är stort.

– Ett problem är att vi så klart inte kan vara på alla gränsövergångar hela tiden. Vi måste prioritera och kan inte kontrollera alla som reser in i landet, säger Sofia Hellkvist. 

Statistiken kan vara missvisande, då ett ärende bara räknas som ett fall, även om det kan rör sig 20-talet smugglade hundvalpar.

– Vi har störst problem med den organiserade brottslighet som smugglar in hundar i landet. Det är en stor affärsverksamhet i Sverige med illegalt införda hundar som säljs, säger Anna Lindgren, som jobbar som veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Men det förekommer också att privatperson tar med sig hundar in i Sverige utan att ha koll på reglerna.

– Det kan vara farligt smittomässigt för djur och människor i Sverige. Då kan det bli att man måste avliva djuren, även om det är sista utvägen., säger Anna Lindgren.

Många hundar som smugglas kommer från ”valpfabriker” i Europa. De är ofta i dåligt skick, av transporten och av sjukdomar.

Då man ofta inte vet var de kommer ifrån, och då valpar är för små för karantän, brukar hundarna avlivas.

– Den 10:e oktober hade vi två valpar som fördes i Nederländerna som hade rabies. Det kunde ha hänt i Sverige också. Det är en äkta risk och en fara för dem som kommer i kontakt med hundarna och vi har en hård lagstiftning för att sjukdomen är så farlig, säger Anna Lindgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro