ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smugglare lämnade fem flyktingbarn på tågstation – övergavs av socialtjänst och polis

Karolina Skoglund · 16 Mar 2015
Uppdaterad 16 Mar 2015

Enligt Södermalmspolisen lämnades fem flyktingbarn ensamma på några bänkar i Stockholm sent i går kväll, efter att varken polisen eller Socialtjänsten kunde hjälpa barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ensamkommande flyktingbarn övergavs – ingen kunde hjälpa dem.
Ensamkommande flyktingbarn övergavs – ingen kunde hjälpa dem.Foto: TT.

Sent på söndagskvällen släpptes fem flyktingbarn av på Centralstationen i Stockholm. En väktare ska ha uppmärksammat polisen, som då körde dem till Socialjouren på Södermalm.

– Jag skulle gissa att de var mellan nio och 14 år. Enligt uppgift ska de ha blivit avsläppta av någon. Vi pratar kanske om människosmuggling på något vis i grund och botten, säger Johan Säfström, yttre befäl på Södermalmspolisen.

Men hos Socialjouren tog det stopp. Ingen kunde hjälpa barnen, uppger polisen.

– Det här var sent på kvällen och vi på polisen har inte de resurserna. Det här är barn. Vi hanterar ju så att säga skurkar. Socialtjänsten vände på alla stenar de kunde med familjehem och Migrationsverket. Men ingen kunde ta emot de här barnen, säger Säfström.

Det slutade, enligt honom, med att man lämnade barnen ensamma på bänkarna i besöksrummet.

– De fick tillbringa natten där. Och det känns ju lite sådär. Vi har ingen kontroll på var tar vägen. Det är upp till dem att gå ut därifrån. Det fanns inget tvång för dem att vara kvar på bänkarna. De är vinddrivna på stan på så sätt.

Liselotte Tranbergs, biträdande enhetschef på socialjouren i Stockholm, kan på grund av sekretess inte uttala sig om enskilda fall.

– Men Socialtjänsten har ansvar att lösa situationen. Lyckas man inte stannar man kvar på socialjouren tills det är löst, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro