ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smutsigt valår väntar i Göteborg enligt Säpo

Fredrik Beckman · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014

Trängselskatten och Muteborg. Det är två anledningar till att årets valkampanj spås bli extra smutsig i Göteborg. På måndag är tanken att polisen och organisationer i stan ska mötas för att diskutera säkerheten under valåret.

klar

Artikellänk är kopierad

Oegentligheter med offentliga medel och mutskandalerna, tillsammans med trängselskatten och dess folkomröstning. Det gör att risken för hot och våldsamheter ökar.

– Vi har ett par frågor som kan skapa extra spänning i valrörelsen. Det anser analytiker från länskriminalpolisen och Säpo, säger Bengt-Olof Berggren, chef för Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg.

Men det är inte bara de heta frågorna som gör att han känner extra oro inför valrörelsen.

– Vi har generellt sätt sett en tuffare stämning för varje val. Fler attacker mot valstugor och hot mot politiker.

Värst drabbas Sverigedemokraternas företrädare. I Göteborg är det dock socialdemokraternas Anneli Hultén och miljöpartiets Kia Andreasson som råkar värts ut.

– De får klä skott både för trängselskatten och för de oegentligheter som har varit i kommunen. Det senaste året har Anneli Hulén fått ta emot ett tiotal hot som vi har tittat närmare på. Några av dem har vi polisanmält, säger Bent-Olof Berggren.

– Det har blivit ett mer osunt debattklimat.

Han ser en stor risk för stökig valrörelse, betydligt värre än tidigare års.

– För svenska förhållanden kan det nog bli smutsigt.

Det är många valarbetare och företträdare ute och debatterar. Hur ska de agera?

– Det är lätt att säga att de inte ska vika ner sig och vara stolta över demokratin. Men man måste vara så ödmjuk att man indikerar för polisen eller oss att man råkar ut för incidenter. Gärna förvarna om man ska göra ett uttalande som kan uppfattas som hett.

Bengt-Olof Berggren ser också en långsiktig risk med en smutsig valrörelse.

– Vi kan få ett underskott på politiker. Det behövs att många är med och det är en långsiktig fara att vi skrämmer bort från det engagemanget.

LÄS MER: SD: Våldsam valrölelse väntar

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro