ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smygfilming på krogar och kaféer avslöjad vid razzia

Clarence Frenker · 8 Maj 2012
Uppdaterad 8 Maj 2012

Foto: Scanpix


Restauranger, kaféer, pizzerior och stora hamburgerkedjor – alla ertappades de i länsstyrelsens razzia med att filma sina gäster i smyg.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt 29 krogar i Stockholm ertappades med olaglig kameraövervakning när länsstyrelsen genomförde en razzia förra året. Bland krogarna går bland annat att finna välkända kaféer i city, restauranger och stora hamburgerkedjor. Förutom i personalutrymmena påträffade länsstyrelsens kontrollanter i samtliga fall övervakningskameror också i de offentliga delarna där gäster och kunder filmats i smyg. Nu har ett 20-tal av de ertappade krogarna bötfällts och tvingats ta bort den olagliga kameraövervakningen. – Vi ser mycket allvarligt på det. Man får inte övervaka folk som vill ha trevligt, restauranger är till för rekreation, säger Eva Darj, jurist vid länsstyrelsen i Stockholm. Men hur mycket övervakningsmaterial som sparats vet man ännu inte. I princip innebär det att ett stort antal stockholmares krogbesök kan finnas dokumenterade utan att de själva vet om det. – Det viktiga för oss var att få bort det här direkt, sedan har vi inte hunnit kontrollera den delen så noga. Men det inte är inte alltid det handlat om inspelning, i många fall kan arbetsgivaren bara velat kunna ha uppsikt över personalen. Men oavsett vilket ska allmänheten inte behöva bli övervakad, säger Eva Darj. Just nu genomför länsstyrelsen en större tillsyn av olaglig kameraövervakning på gym, solarier och skolor.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro