ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smygfilmning kan bli olagligt

Anna Westberg · 12 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det kan bli olagligt att fotografera  eller filma någon i smyg i en situation som upplevs som kränkande.

Förslaget övervägs av Integritetsskyddskommittén, skriver Dagens Nyheter.     Förslaget kommer efter flera utslag i Högsta domstolen där de som filmat eller fotograferat människor i smyg friats, trots att domstolen bedömt handlingen som integritetskränkande, eftersom det i dag inte är straffbart.

– I Sverige finns det inget skydd över huvud taget mot fotografering och filmning som görs i smyg. Det finns en rad uppmärksammade rättsfall där Högsta domstolen uttalat att handlingarna varit klart integritetskränkande men att de inte går att komma åt eftersom de i dag inte är straffbara, säger Märit Bergendahl, hovrättsassessor i Integritetsskyddskommittén.

Hon pekar speciellt på två fall. Det ena handlar om en man som med en dold kamera filmat sin förra sambo när hon hade samlag med en annan man.

Det andra fallet handlar om en hyresvärd som satt upp en dold kamera i en badrumsventil hos en hyresgäst i syfte att filma henne i duschen.

Kommittén har till uppgift att kartlägga och analysera lagstiftning som berör den personliga integriteten. Slutbetänkandet kommer efter nyår.    

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro