ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smygfotade killar läggs upp på nätet

Johan Kellman Larsson · 25 Okt 2011
Uppdaterad 25 Okt 2011
Att bli smygfotad och betygsatt på internet är inte helt okej, tycker Kevin Kjellberg, 18, Hässelby:   – Taskiga kommentarer skulle inte kännas så kul. – Men är det positivt så skulle det inte vara något problem, säger Olof Bengtsson, 18, Hässelby.

Att bli smygfotad och betygsatt på internet är inte helt okej, tycker Kevin Kjellberg, 18, Hässelby:   – Taskiga kommentarer skulle inte kännas så kul. – Men är det positivt så skulle det inte vara något problem, säger Olof Bengtsson, 18, Hässelby. Foto: Urban Brådhe


Smygbilder på snygga killar i Stockholms tunnelbana laddas upp på ny sajt. Besökarna kan kommentera och betygsätta bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Kul grej – eller sexistiskt? På nya sajten ”Stalkholmed” publiceras smygfoton på pangsnubbar som skådats av medresenärer i Stockholms tunnelbana. – Drivkraften tycks vara beundran. Alltså att man helt enkelt vill uppmärksamma folk som ser bra ut, och det är ju ganska harmlöst. Men det finns en baksida av myntet, de som fotar kan också ha andra, dolda, avsikter, säger Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet. Den svenska sajten har uppstått i kölvattnet av liknande webbsidor i England och USA. ”Tubecrush” gör succé med sina bilder från Londons tunnelbana. – Det finns fler kända, liknande, sajter i USA som är enormt populära, säger Elza Dunkels. Personerna bakom ”Stalkholmed” har även ett politiskt motiv. De skriver att de genom sajten hoppas väcka en diskussion om könsroller i samhället: ”Varför finns det en bred acceptans att betrakta kvinnor som passiva sexobjekt, men inte män?”, skriver de. – Möjligen hade reaktionerna varit annorlunda om det varit tjejer i stället för killar. Men tjejer är å andra sidan – i långt större utsträckning – redan utsatta för objektifiering. Det är en skillnad, säger Elza Dunkels. Fotnot: stalkholmed.tumblr.com

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro