ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snabba beräkningar med billig gridteknik

Aron Andersson · 17 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Både Amazon och Sun Microsystems har tjänster där du kan köpa beräkningskapacitet. 

Både Amazon och Sun Microsystems har tjänster där du kan köpa beräkningskapacitet.  Foto: Montage Metro Teknik


klar

Artikellänk är kopierad

Olle Mulmo har jobbat med gridteknik i tio år.
Olle Mulmo har jobbat med gridteknik i tio år.

Gridteknik ska hjälpa forskarvärlden med tunga beräkningar. Men redan i dag är Suns och Amazons datorkraft till salu.

Nu vill regeringen att Sverige ska bli ledande inom utvecklingen av gridteknik. Tekniken, som går ut på att låna datorkraft från varandra, har funnits ett tag. Både Sun Microsystems och Amazon har tjänster där du för en relativt billig penning kan köpa in dig.

– Detta är kapacitet som Amazon behöver för egen räkning, kanske i samband med att nästa Harry Potter-bok släpps. Men övriga dagar står deras datorer bara och kostar pengar, säger Olle Mulmo, expert på gridteknik som jobbat med frågorna i drygt tio år.Gridteknikens huvudsyfte är att maximera befintlig datorkapacitet.– Tänk dig att du har ett antal datorer på ett kontor, som används till Word-dokument. Där finns betydligt mer kapacitet att hämta.När du har en stor beräkning som behöver genomföras skickar du den till gridden och en dator som är ansluten och tillgänglig utför den. Beräkningen utförs i bakgrunden och om någon använder datorn märker han eller hon inte av det.– Det är tack vare den ökade bandbredden som grid blivit möjligt. Beräkningsmässigt har vi följt den berömda Moores lag. Men nätverksmässigt har det gått mycket, mycket fortare.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro