ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snabbguide: Därför pratar alla om Alexandria Ocasio-Cortez – nya stjärnskottet i amerikansk politik

Natalie Demirian · 13 Feb 2019
Uppdaterad 13 Feb 2019
 Alexandria Ocasio-Cortez.

Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: AFP/TT


29-åriga Alexandria Ocasio-Cortez blev nyligen invald i USA:s kongress som yngste kvinnan hittills. Här är allt du behöver veta om den nya stjärnpolitikern i USA som har tagit Twitter med storm.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem är Alexandria Ocasio-Cortez?

• Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har gjort en raketkarriär inom amerikansk politik.

• Hon är 29 år gammal och blev nyligen invald i USA:s kongress som yngsta kvinnan hittills.

• Hon är uppväxt i Bronx, New York. Hennes mamma är från Puerto Rico. Hennes pappa, som växte upp i Bronx i en puertoricansk familj, gick bort 2008 i cancer.

• Fram till nyligen jobbade Alexandria Ocasio-Cortez som bartender och diverse ströjobb för att försörja sin familj.

• Hon studerade vid universitetet i Boston, och har en examen i ekonomi och internationella relationer.

• Hennes tidigare politiska erfarenheter inkluderar att ha praktiserat på den förre senatorn Ted Kennedys kontor när hon gick i college, och att ha jobbat med Bernie Sanders valkampanj 2016.

• Hon är medlem i den socialistiska organisationen DSA (Democratic Socialists of America).

Varför pratar alla om henne?

• Förra året gjorde hon vad många trodde var omöjligt – hon slog ut sin partikamrat och tungviktaren Joe Crowley i primärvalen för att representera väljarna i New Yorks 14:e distrikt (delar av Bronx och Queens). Joe Crowley hade representerat distriktet i över 20 år. Dessutom tillhörde han partiets toppskikt i kongressen. SVT skriveratt ingen ens har vågat utmana honom sedan 2004. ”Det är inte meningen att kvinnor som jag ska ställa upp i val”, inledde hon sin valfilm på sociala medier.

Hennes valfilm, som blev viral:

• Som nyligen invald med en relativt kort politiska karriär har Alexandria Ocasio-Cortez ändå blivit en av politikerna som driver den nationella politiska konversationen i USA. Förklaringen tycks ligga mycket i att hon vet hur man ska hantera sociala medier. Från att ha varit ett helt okänt namn för de flesta för så lite som åtta-nio månader sedan hade hon som politiker andraplatsen efter Donald Trump när det gäller interaktioner på sitt Twitterkonto under räkneperioden 11 december 2018 till 11 januari 2019. Hon ligger därmed långt före de tyngsta politiska namnen i USA, liksom de största amerikanska tv-kanalerna. Inte ens Barack Obama har så många interaktioner, och då har han ändå 102 miljoner fler följare än henne på Twitter.

• Strax efter att hon svors in i representanthuset i Washington DC i början på januari spreds en video, tillsammans med hånfulla kommentarer, från hennes skoltid där hon dansar på ett tak. I videon imiterar studenter klassiska scener från 80-talsfilmer. Men smutskastningsförsöket slog tillbaka, när många snabbt gick ut till hennes försvar. Själv kommenterade hon videon med att lägga ut en ny dansvideo utanför sitt kontor med texten ”Jag hörde att Republikanerna tycker att det är chockerande med kvinnor som dansar. Vänta bara tills de får se att även kvinnor i kongressen dansar!”.

• Hon är starkt kritisk till Donald Trump och har flera gånger gjort utspel mot honom. I ”60 minutes” sa hon att hon tycker att han är en rasist.

• Nu senast har hennes tal inför kongressen väckt stor uppmärksamhet och fått en stor spridning på sociala medier. I talet gick hon till angrepp mot korruption genom att ställa frågor till kommittén – och talet innehöll tydliga hårda passningar till Donald Trump. ”Vi har ett system som är trasigt i grunden”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro