ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Snabbmat för folk i runda plastglasögon"

Jonas Cramby · 20 Maj 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: Jasmin Storch


Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit på A house bouillon.

klar

Artikellänk är kopierad

A house bouillon, Uggleviksgatan 2b

3 av 5

Runt ett stort grått hus, uppför en liten trappa. Det tar krävs lite irrande innan man hittar Råkultur/Imouto/Shibumi/Esperantokrögaren Sayans Isakssons nya lunchställe inne i gamla Arkitekturskolan på Östermalm. Alla som var med på 90-talet och 00-talet kan dock ha en slags dimmig, vag känsla av att ha varit här förr, kanske på grund av spritfesterna som brukade hållas i byggnaden? Jag minns inte riktigt.

Nu för tiden huserar i alla fall A House i lokalerna – ett slags kreativ mötes- och arbetsplats för människor inom mode, konst, media och mat. Ett matlabb är planerat, liksom andra serveringar och återkommande så kallade matsamtal, men först på plats är alltså A house bouillon. De serverar som namnet antyder buljonger. Ett koncept som, precis som A House, kanske kan kännas lite luddigt. Men om man tänker att de serverar ramen, fast utan ramennudlarna, så kanske det klarnar lite?

Inte? Låt mig förtydliga. I en småhemlig, minimalistisk lokal i det brutalistiska huset som en gång framröstades till Stockholms fulaste men som nu känns rätt snyggt faktiskt står en lång disk där man får först välja mellan tre olika buljonger, till viss del kokade av tillvaratagna rester i ett så kallat slutet kretslopp. Vid mitt besök erbjuds en fläsk- fisk- samt en vegetarisk buljong, även om dessa varierar efter lust och råvarutillgång. Sedan är det dags att välja protein: det kan vara långbakt fläsksida, en bit fisk eller varför inte en fylld lök? Detta toppas med massa grönsaker, några smakrika pulver och tinkturer samt en krutong som GI-anhängaren lätt kan peta bort. För 50 spänn extra får man lite pickles, ett 65-gradigt ägg samt en liten grönsallad och till dessert finns det rulltårta.

Kort sagt är det klassisk Sayanmat: Asien-inspirerat men med svenska råvaror, modernt tänk och finkrogens omsorg för detaljerna. Det är nyttigt, coolt, egensinnigt, smart och möjligtvis lite präktigt, en slags etisk snabbmat för folk i runda plastglasögon och svarta Issey Miyake t-shirts.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro