ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Snabbmat med hjärta och värme

Anna Berghe · 26 Aug 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016

Foto: Olle Enqvist


Metros Anna Berghe har ätit på Hummus bar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hummus Bar

Pris: 60-85 kr.

Dryck 10-25 kr

Öppettider: Mån – Fre 11 -19 Lör 12 – 19

Adress: Bangatan 8, Lund

Betyg: 4/5

Vegetariskt utbud: En vegetarians dröm

Undvik: Pitabrödet. Välj libabröd

Missa inte: Husets egna lemonad.

Sedan antikens dagar har baljväxter odlats i mellanöstern men först under 1600-talet blev vi nordbor varse om bönor. Då i gul variant som gav oss ärtsoppan och 200 år senare gjorde den bruna bönan entré. Dock är det oklart när dagens huvudrollsinnehavare, kikärtan dök upp. Vad som är säkert fastställt är att den kom till Lund före Malmö, uttalad falafelstad. I akademikernas högsäte rullade ägaren bakom dagens krog redan i mitten av 1980-talet luftiga bollar av blötlagda kikärtor som pressade genom köttkvarn och sedan friterades.

Sådär en 30 år senare driver samma ägare idag en hummusbar. I den lokal där en tidigare suttit och sörplat kaffe och varit nervös inför tentor, kokas torkade blötlagda kikärtor idag på löpande band, för att mixas ner till sås. Med tahini (sesampasta), olivolja, färsk vitlök, citronjuice och salt skapas hummus som utgör bas i de 12 rätter som menyn bjuder in till. Lokalen är enkelt inredd med kaklade väggar och ett vackert turkost handfat i vänstra hörnet, för oss gäster som slabbat ner oss. Här äter man med fördel med händerna.

Servicen är pigg och uppmärksam men ett litet minus för den skräniga kommersiella radiomusiken som dundrar ut ur högtalarna. Vi väljer den marockanska varianten, marinerad aubergine och Shakshuka, marockanskt ägg i stekpanna. Hummusen är härligt poröst med lagom balanserad nötig eftersmak av tahinin. I den marockanska varianten omsluter den en välavvägd stark röra på tomater, paprika och chili. De marinerade auberginerna har en frisk eftersmak av citron. Mest glada blir vi för Shakshukan. Under en pikant tomatsås med sting gömmer sig ett perfekt pocherat ägg med krämigt skön gula. I kombination med hummusen och tillbehören, en sallad med ljuvlig dressing på persilja och picklade grönsaker är detta en riktig vinnare.

Tumme ner för pitabrödet som är allt för artificiellt i smak och konsistens. Hembakat hade varit att föredra och en tia till på redan mycket överkomligt pris. Det är befriande att se ett ställe med hjärta och värme i sitt kök där det dessutom går snabbt att få sin mat. Ett behövligt inslag i omkringliggande snabbmatsställen. Om Malmö är Falafelstaden är Lund Hummusstaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro