ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snabbmat som inte ger cravings

Jonas Cramby · 16 Nov 2012
Uppdaterad 7 Dec 2016

Noodle Mama är snabbmat med ambitioner. Här serveras nyttiga nudlar och krispiga grönsaker. Men Cramby fantiserar om hamburgare.

klar

Artikellänk är kopierad

Färgstarkt och stiliserat på snabbmatsrestaurangen Noodle Mama.
Färgstarkt och stiliserat på snabbmatsrestaurangen Noodle Mama.

Första intrycket av nyöppnade nudel-shoppen Noodle Mama på Kungsholmen är att man råkat öppna någon av sin dotters Ipad-appar. Det är så färggrant, käckt och stiliserat och när jag tar min bricka förväntar jag mig nästan att ”Donkey Kong theme” ska börja spelas (det gör den tyvärr inte).

Trots Toca Boca-estetiken är dock inte Noodle Mama någon vanlig, ondskefull snabbmatsrestaurang med planer på att stjäla våra barns pengar samt göra dem feta och håglösa. Det är i stället en snabbmatsrestaurang med både ambitioner att bli en kedja och ett heligt uppdrag. I en broschyr förklarar de nämligen krig mot det ”rådande världsproblemet fetma” och detta ämnar de utkämpa genom att erbjuda fiberrika, men fettsnåla, nudelskålar i en glad miljö, med sju sorters grönsaker i varje portion samt ”kvalitetssäkrad kyckling och biff” (vad nu det betyder?).

Så Noodle Mamas intentioner är alltså goda, men gäller detta även maten? Vi får se.

Snabbt att beställa går det i alla fall: Bara att välja mellan ris- eller sobanudlar (nudlar av bovete), addera biff, kyckling eller tofu och sedan bestämma om man vill att nudelskålen ska toppas med en dressing eller med en buljong, så att man får en nudelsoppa. Till nudelskålen får jag, som ett introduktionserbjudande, en påse wasabinötter och en flaska iste. Eller om jag skulle känna mig riktigt busig: en bit portionskontrollerad, asiatisk äppelkaka. Hihi.

Det djävulska med vanlig, dålig snabbmat är ju dock att även om mitt överjag vet att det är dåligt för mig, så lurar mitt hamburgersugna underjag mig att trycka i mig en ändå eftersom ”jag faktiskt har väldigt mycket just nu”. Detta kommer aldrig att ske med Noodle Mamas nudelskålar.

För även om buljongen är varm, grönsakerna krispiga och srirachan het så är cravingpotentialen lika med noll. Buljongen har, ironiskt nog, en lätt syntetisk ton och köttbitarna känns så smaklösa och grå att man lika gärna kunde ha valt tofu. En del av att försöka äta lite mer etiskt är ju faktiskt att välja kött som är så jäkla bra tillagat att det känns värt att döda ett djur för.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro