ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snålkörning ger ras i bensinförsäljningen

TT · 13 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Försäljningen av bensin sjönk med sju procent i juni, uppger Svenska Petroleuminstitutet. En förklaring kan vara att vi kör långsammare och därmed mer bensinsnålt. För vi kör inte mindre, enligt Vägverket.

Att svensken köper mindre bensin är ingen nyhet i sig. Trenden nedåt har pågått ett bra tag.Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleuminstitutet (SPI) är ändå överraskad över storleken på tappet i juni och tror att sommarens höga bensinpris kan vara en orsak.- Historiskt sett har vi kunnat se ett par procent, men nu är det sju och det är mer än vad jag hade förväntat mig, säger han.Sammanlagt minskade bensinförsäljningen med 5,5 procent under första halvåret, enligt preliminära siffror från SPI.– De nya bilarna som kommer ut på marknaden drar inte lika mycket bensin som äldre bilar.

Men att konsumtionen går ned kan inte bara bero på att man går över till diesel eller etanolbränsle, utan att man faktiskt kör mindre bil, säger Ulf Svahn.

Men Vägverket vill inte skriva under på den förklaringen. På åttio platser runt om i landet mäts trafiken via inbyggda slangar i vägarna. Systemet känner av när en bil passerar och kan då skicka data till Vägverket. Och den visar att trafiken bara minskat med ynka 0,3 procent de första sju månaderna i år. Köper mindre bensin

Däremot har mätstationerna registrerat att vi kör långsammare än förut. Det kan vara förklaringen till att vi köper mindre bensin, menar Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.– Det betyder att man kan åka längre på en tank. Ofta är det kanske så att när det börjar bli tomt i plånboken kör man lite försiktigare för att spara, säger han.

Andra drivmedel spelar också in när sambandet mellan bilkörning och bensinförsäljning inte riktigt går ihop. Under årets första sex månader steg dieselförsäljningen med 4,4 procent. Och försäljningen av etanolbränslet E 85 har hittills i år mer än fördubblats.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro