ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snäll bakterie kan rädda liv på sjukhus

Tomas Lundin · 6 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mjölksyrebakterier finns i bland annat surkål.

Mjölksyrebakterier finns i bland annat surkål. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Mjölksyrebakterier kan vara ett bättre bakteriedödande medel för intensivvårdspatienter än de traditionella preparaten, visar en studie vid Universitetssjukhuset i Lund. Bakterierna är av samma typ som återfinns i till exempel surkål.När patienter ligger i respirator ändras bakteriefloran i mun och svalg. För att de inte ska drabbas av lunginflammation och andra sjukdomar görs munnen ren med bakteriedödande kemikalier.Men det finns nackdelar med det. Lösningen kan svida och är inte effektiv mot alla typer av bakterier.

I Lund har 44 patienter i stället fått munhålan baddad med en speciell typ av mjölksyrebakterier som har en särskild förmåga att fästa på slemhinnor.– Hypotesen var att det skulle vara lika bra, men det har visat sig vara ett mer effektivt alternativ, säger Bengt Klarin på Universitetssjukhuset i Lund till metroteknik.se.Färre patienter fick de farliga bakterier som kan orsaka lunginflammation och tester visade att de goda bakterierna också stannade kvar i munhålan längre.– Om man får lunginflammation när man ligger i respirator ökar risken att dö till det dubbla, så visst kan det rädda liv, säger Bengt Klarin.Klarin har fått godkännande från Etikkommittén att göra ett test i större skala, även om finansieringen inte är klar.Bakterierna skulle också kunna användas utanför sjukhusmiljön, tror han.– Man kan tänka sig att man skulle kunna gurgla med dem. Det är nästan identiskt med till exempel Pro Viva.Och hur smakar det?– Jag har provat att dricka det och det är en syrlig, lite underlig smak. Det har varit patienter som har vaknat opch inte tyckt att det smakat jättebra.Som surkål?– Nej, kanske snarare som jätteutspädd mannagrynsgröt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro