ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snälla föräldrar, våga testa tygblöjor till era barn

metro · 20 Jan 2016
Uppdaterad 23 Jan 2016

Foto: TT/privat


klar

Artikellänk är kopierad

Jag är mamma till två flickor och har en tredje knodd på väg och som de allra flesta småbarnsföräldrar vet så är det att blöjor är en av de sakerna som det går mängder av när man har barn. Och det kostar pengar.

Om vi utgår från att ett paket blöjor kostar 110 kr, att det går tre paket i månaden (snitt på 5 blöjor om dagen om ett paket innehåller 50 blöjor) och att barnet använder blöjor i tre år så är det 11 880 kronor och 5400 blöjor. För ett barn. Har man då flera blöjbarn samtidigt så ökar de siffrorna med minst det dubbla.

LÄS MER
Zara: Jag hade blöjor tills jag var sju

Vi bestämde oss tidigt för att använda tygblöjor i så stor utsträckning som möjligt. Det är otroligt ekonomiskt, vi har betalat cirka 3000 kronor för våra 24 blöjor som vi har haft på våra barn hela blöjperioden. Vi har alltid haft pappersblöjor på natten men det går bra att använda tygblöjor då med, om barnet kissar mycket så får man kanske byta en extra gång och ha i ett extra inlägg.

Förutom att det är ekonomiskt så är det även miljövänligt (naturskyddsföreningen rekommenderar tygblöjor och tvättlappar framför för pappersblöjor och våtservetter) och det finns också flera olika ekologiska alternativ. Alla röda barnrumpor våra barn har haft har försvunnit när vi tagit på tygblöjor.

LÄS MER
Barn har blöjor allt längre: "Man vill vänta till barnet är redo"

Jag upplever att många har en bild av att tygblöjor är som de var för 30 år sedan, men det har skett en otrolig utveckling. I dag finns det allt ifrån Allt-i-ett blöjor (blöjor som är klara att ta på direkt precis som pappersblöjor), Allt-i-2 blöjor (en ytterblöja med inlägg där ytterblöjan bara bytes vid behov som till exempel när barnet bajsat), pocketblöjor med uttagbara inlägg och vikblöjor med blöjbyxor. Det finns flera olika varianter, modeller färger och mönster och du väljer själv vilken eller vilka som passar dig bäst. Är man borta eller har tygblöjor på förskolan så har man bara med sig en påse i skötväskan att stoppa den smutsiga blöjan i för att sen tvätta den med de övriga tygblöjorna hemma.

De är även lätta att få tag på begagnade, både på blocket men också i Facebookgrupper där det finns mycket att köpa, och det är ett väldigt ekonomiskt sätt om man vill prova olika modeller och märken. Och då de är attraktiva att köpa begagnade kan du också lätt sälja dina när dina barn slutat med blöja och därmed bidra ännu mer till både den ekonomiska och miljöfaktorn.

Våga testa tygblöjor till dina barn du också, det är värt det!

Ewa Ershag

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro