ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart är all musik gratis

TT Spektra · 11 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Pirate Bay-rättegången är över och snart kommer domen. Men för musikälskarna spelar det ingen roll hur det går. Pirater, skivbolag och forskare är överens - snart är all musik gratis. Det har pratats länge om de nya affärsmodellerna där skivbolagen äntligen ska lyckas tjäna pengar över nätet. Nu ska man använda nätets möjligheter i stället för att försöka få konsumenterna att fortsätta köpa cd-skivor och andra produkter från 1980-talet.

Den första riktigt framgångsrika modellen är musiktjänsten Spotify som lanserades i vintras och som på rekordtid fått 350 000 användare. Det är en nätbaserad tjänst som är laglig och gratis för användarna. Pirate Bays Peter Sunde tror att många fler lagliga affärsmodeller väntar runt hörnet. - Det kommer att finnas många olika alternativ. Det kommer att finnas Spotify-liknande lösningar, men musiken kommer också att finnas att hämta på artisternas hemsidor och den kommer att finnas i mobiltelefonerna. Det kommer att finnas många, många, många sätt helt enkelt. Och jag tror att det kommer att vara gratis och lagligt samtidigt, säger han. Man kan fråga sig vem som kommer vilja ladda ner musik till sin egen dator när all musik ständigt finns tillgänglig, men Peter Sunde tror inte att Spotify är ett hot mot Pirate Bay. - Pirate Bay har inget egenvärde. Om de nya affärsmodellerna gör att Pirate Bay inte behövs är det bara bra. Men Pirate Bay är ett generellt system för att dela filer och det mesta som ligger på Pirate Bay är lagligt, säger han. Och cd-skivan är på väg mot historiens skräpkammare. Det finns ingen anledning att musiken ska bäras av en plastbit när den kan strömma över bredbandet. Peter Sunde tror att cd-skivan har högst fem år kvar, sedan kommer efterfrågan att tyna bort. Kanske lite överraskande, är skivbolagens egen stormogul, Ifpis ordförande Ludvig Werner, ganska överens med storpiraten Sunde i de här frågorna. - Jag tror också att det kommer att finnas legala tjänster som erbjuder konsumenterna gratis musik. För att finansieringen sker med reklam eller på något annat sätt. Men det kommer inte att vara det enda sättet, utan många olika sätt kommer att finnas samtidigt. Det kommer att finnas parallella affärsmodeller, säger Werner.

Han räknar också med att intresset för illegal fildelning kommer att avta när de nya distributionsformerna växer fram, i synnerhet när lagarna mot illegal fildelning skärps. Ludvig Werner tror också att cd-skivan har sin bästa tid bakom sig. - Den kommer att finnas kvar väldigt länge men jag tror att den kommer att stå för mindre än hälften av skivbolagens omsättning inom fem år, säger han. Fildelningsforskaren Daniel Johansson på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har samma syn på utvecklingen i den nära framtiden. Den illegala nedladdningen kommer troligen att minska framöver därför att den inte behövs. - Snart är all musik gratis ur användarnas perspektiv. Intäktsmodellerna håller på att ändras från att sälja exemplar till att sälja tillgång till musik. Och det kan finansieras utan att användarna behöver betala direkt, säger Daniel Johansson som redan börjat fundera över nästa steg i utvecklingen.

- Frågan är vilket format som kommer bortom gratis. Jag har egentligen ingen aning men det är en intressant frågeställning. Och jag förespråkar absolut "den gudomliga jukeboxen", när vi har all musik tillgänglig i alla apparater, överallt, säger Johansson. Peter Sunde är en av de fyra åtalade i Pirate Bay-målet. Han hotas av ett års fängelse och skadestånd på 117 miljoner kronor. Han har gjort klart att kommer att överklaga domen om han fälls av tingsrätten.

Ludvig Werner är ordförande för Ifpi Svenska Gruppen, den svenska musikbranschens rättighetsorganisation. De skivbolag som ingår i Ifpi Svenska Gruppen står för 95 procent av skivförsäljningen i Sverige.

International Federation of the Phonographic Industry (Ifpi) är en organisation för skivbolag med cirka 1 500 medlemmar i 75 länder och huvudkontor i London. Fildelning innebär att man gör sina filer tillgängliga för andra genom att låta dem kopieras till andra datorer, i första hand över internet.

Fildelning är i sig inte olagligt men mycket av det som går att ladda ner från nätet är upphovsrättskyddat material som är förbjudet att ladda upp och ladda ner.

Spotify är en laglig tjänst för så kallad streaming. Musiken kan bara spelas i Spotify-programmet och går inte att spara på sin dator eller dela med andra utanför programmet. Spotify är gratis om man är beredd att lyssna på reklambudskap.

klar

Artikellänk är kopierad

TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro