ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart är brottet preskriberat – nu ber polisen om hjälp att gripa pedofilmisstänkte tränaren

Hugo Ewald · 11 Jun 2017
Uppdaterad 13 Jun 2017
Åklagaren tror att mannen håller sig undan med flit.

Åklagaren tror att mannen håller sig undan med flit. Foto: Shuttershock


Vid midnatt idag söndag går fristen för att gripa den pedofilmisstänkte idrottstränaren polisen nu söker ut. Hittar polisen inte mannen innan midnatt preskriberas åtalet. Nu vädjar polisen om hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

En man som idag är i 50-årsåldern misstänkts för grova sexualbrott mot en flicka han var tränare och lärare för. Som Metro tidigare kunnat avslöja är mannen försvunnen. Och lyckas han hålla sig borta fram tills midnatt idag söndag kommer åtalet att preskriberas.

Polisen vädjar nu om allmänhetens hjälp för att hitta mannen. Polisen har tillsatt särskilt avsatta resurser under söndagen för att gripa mannen.

– Vi gör en insats på det här in i det sista. Vi är beroende av att få in tips och kommer att agera på dem, säger spaningsledaren vid polisområde Stockholm syd till Aftonbladet.

Mannen var tränare och betygssättande lärare för den unga flickan han misstänkts ha utsatt för grova sexualbrott. Flickan var då 13 år, men enligt den misstänkte mannen var hon 15 år.

Mannen åtalades tidigare i mars för grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, men dök aldrig upp i rätten.

– Blir han inte delgiven innan mitten av juni så måste jag lägga ner åtalet, sa kammaråklagare Markus Hankkio till Metro tidigare i maj. Hankkio tror att mannen håller sig undan med flit.

Mannen kommer om han inte hittas att slippa fängelse och skadestånd. Han kommer också ha ett rent straffregister och kommer åter kunna söka nya lärarjobb.

Polisen uppmanar allmänheten att ringa deras speciella tipstelefon, 010–5635540, om man har mer information om tränaren.

pil
Fakta: Preskriptionstid för olika brott

Två år: För brott som kan ge fängelse i högst ett år. Exempel: Snatteri, olovlig körning, rattfylleri.

Fem år: För brott som kan ge fängelse i högst två år. Exempel: Stöld, sexuellt tvång, grovt rattfylleri.

Tio år: För brott som kan ge fängelse i högst åtta år. Exempel: Grov misshandel, rån.

15 år: För brott som kan ge fängelse över åtta år.

25 år: För brott som kan ge livstids fängelse. Exempel: Grov mordbrand

Ingen preskriptionstid: Gäller för exempelvis mord, dråp, brott mot mänskligheten och terroristbrott.

Särskilda regler: Gäller bland annat sexualbrott som begåtts mot personer under 18 år. Då ska preskriptionstiden istället börja gälla från den dag den målsägande fyller 18 år. Det gäller bland annat för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Källa: lagen.nu, brottsbalken 35:1

Källa: Källa: lagen.nu, brottsbalken 35:1

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro