ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart är det möjligt att radera minnen

Matilda Lann · 9 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: LM Otero


klar

Artikellänk är kopierad

Forskarna skrämde möss med höga plötsliga ljud –  sen raderade de deras minnen

Genom studier på möss har forskarna upptäckt att det går att permanent ta bort traumatiska minnen genom att radera ett protein från den del av hjärnan som framkallar rädsla.– När traumatiska händelser dyker upp skapas ett hemskt minne som kan vara livet ut och ha försvagande påverkan på en persons liv, säger Richard L Huganir, professor i neurovetenskap vid John Hopkins University School of Medicine.

På universitetets hemsida beskriver de hur Richard Huganir och hans kollega Roger Clem har nått fram till resultatet. De fokuserade på den nervbana i amygdala, den del av hjärnan där fruktan skapas hos både människor och djur.

Med höga plötsliga ljud skrämde de mössen och observerade sedan vad som hände i deras hjärnor när de kopplade ihop ljud med rädsla. De upptäckte att specifika celler i amygdala var mest aktiva. Ett protein som finns i nervcellerna hjälper till att etablera minnet.De här proteinen är mycket föränderliga och kan tas bort från nervcellerna. När det sker försvagas kopplingen till det traumatiska minnet i hjärnan så pass mycket att minnet inte bara trycks undan utan helt försvinner.De specifika proteinen är som mest aktiva omkring 24 timmar efter händelsen och försvinner efter 48 timmar, så tekniken är antagligen bara användbar på nyligen tillkomna minnen.

Tekniken fungerar enbart på möss än så länge. Men nu hoppas forskarna på att kunna utveckla medicin i pillerform som angriper proteinet och på så sätt hjälper till att undvika att traumatiska minnen skapas.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Lann
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro