ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart är Lundakarnevalen här - igen

Madeleine von Koch · 28 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lundakarnevalens tåg brukar bestå av mycket färger och karaktärer – år 2002 bjöd både på ”Stormtroops” och ”binära helfigurer”.

Lundakarnevalens tåg brukar bestå av mycket färger och karaktärer – år 2002 bjöd både på ”Stormtroops” och ”binära helfigurer”. Foto: Hugo Ljungberg


klar

Artikellänk är kopierad

Dualkarnevalens gene-ral Eric Dahlgren är infödd Lundabo och har besökt alla karnevaler sedan 1986.
Dualkarnevalens gene-ral Eric Dahlgren är infödd Lundabo och har besökt alla karnevaler sedan 1986.Foto: Jan Uvelius

Lundakarnevalen har överlevt ungefär 150 år och ett par världskrig. Årets general Eric Dahlgren har fullt upp med att hålla reda på 5 000 ideellt arbetande studenter och en omsättning på 20–25 miljoner kronor. Närmare bestämt 18 timmar om dygnet i ett halvår ägnar han åt Dualkarnevalen.   •• Hur tänker ni när temat skapas, påverkar till exempel situationen i världen?– Nej, att välja tema efter en politisk händelse hade begränsat oss för mycket. Det är så mycket som ska kunna göras av temat. Alla, från de som gör det grafiska materialet till de som gör tågets vagnar, måste kunna hitta en vinkel. Årets dualtema går det att göra mycket av, allt har ju två sidor: himmel–helvete, ont–gott. Något av det mest slående är att lika tvillingar kommer att gå in gratis på området.  •• Påverkade politiken mer tidigare?– Ja, på 60- och 70-talen var studentlivet mycket mer politiskt. 1978 var det Energikarnevalen, eftersom omröstningen om Barsebäck var på gång då. •• Har karnevalen varit hotad?– 1970. Då stormade det, alla traditionerna med spex och sådant skulle ryckas bort. I stället blev det en alternativkarneval i Stadsparken som skulle spegla 68-rörelsens värderingar. Svallen efter det märktes 1974 och 1978, då var karnevalen inte så stor.  Men på 80-talet växte den till sig igen och sedan dess har fler än 4 000 varit engagerade varje gång. •• Om sådär 50–60 år, finns karnevalen då?– Hittills har den ju funnits i mer än 150 år, klarat världskrig, kommit tillbaka efter 68-rörelsen och stått på sig, så i någon form kommer den säkert att finnas. Det hänger ju på hur universitetet utvecklas, utan studenter blir det ingen karneval. •• Vilka tycker inte om karnevalen?– Förvånansvärt få, verkar det som. Det finns säkert några privatpersoner som inte gillar den, men inget organiserat. Alla som vi arbetar med, som kommunen, Fastighetsverket och universitetet, förstår vikten av karnevalen för Lund som helhet. •• Har du koll på alla detaljer som general?– Nej, absolut inte. Arbetet är uppdelat i 30 sektioner och jag har ett orubbat förtroende för cheferna. Tillsammans har vi dragit upp riktlinjerna, men detaljerna har jag inte koll på. •• Vad har du för svettiga mardrömmar inför karnevalen?– Många tråkiga saker kan hända, som att någon skadar sig allvarligt. För att förebygga det hyr vi in professionell säkerhetspersonal och varenda kvadratmeter på området ska vara belyst eller befolkad. Det svåra är det vi inte kan råda över – vädret. Regn i tre dagar vore väldigt tråkigt. Jag vill beställa 22 grader dygnet runt 19–21 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine von Koch
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro