ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart betalar vi med mobilen även i butik

Mia Odeh · 27 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det ska gå fortare och enklare att köpa varor i butik genom att bara svepa mobiltelefonen över en betalstation. Nu testas metoden Pay-Buy-Mobile av operatörer från hela världen. The GSM association, GSMA, mobilföretagens organisation, testar just nu metoden med kortlös betalning i en försöksmobil med en så kallad RFID-tagg. Taggen är länkad till telefonens simkort.

Försöket genomförs med en strävan efter en gemensam standard som så småningom ska kunna fungera med olika operatörer över hela världen.I testmobilen som kallas Pay-Buy-Mobile lagras den identitetsdata som krävs för att göra en transaktion i telefonens simkort.

Kunden ska snabbt kunna genomföra betalningar genom att hålla mobilen nära en avläsare istället för att dra ett kort som man gör idag. Kvittot levereras digitalt till mobilen.Bo Svensson, logistikansvarig på svensk handel, tror att möjligheten att använda telefonen som ett betalkort skulle få enormt genomslag i Sverige.– Absolut. Mobilen skulle bli oumbärlig. Det är så mycket som irriterar när man handlar med kort, det är pinkod och kvitton som ska skrivas under. Bo Svensson menar att taggar skulle kunna användas i stor utsträckning redan idag, men att tekniken är dyr om alla produkter i en butik ska förses med taggar.

Om konsumenten däremot har en tagg i sitt simkort skulle priserna hållas nere, betalningen skulle gå fortfare och att glömma plånboken hemma skulle inte längre hindra människor från att handla. – Småköpen skulle un­derlättas. Min dröm är att kunna gå och köpa en pocketbok på centralen tre minuter innan tåget går, säger Bosse Svensson.

Något försök med Pay-Buy-Mobile är ännu inte aktuellt i Sverige, men Telia Sonera deltar i projektet tillsammans med 34 andra operatörer som tillsammans har 1,3 miljarder abonnenter. Mot slutet av året ska Pay-Buy-Mobile testas i bland annat Norge i samarbete med operatören Telenor.– I dag är det möjligt att göra betalningar via sms. Betalningar med RFID är definitivt nästa steg, alla har ju en mobiltelefon idag. Så fort testet är klart kommer vi givetvis att ta tekniken till Sverige, säger Daniel Dersén som fram tills för två veckor sedan var affärsområdes­-ansvarig på Telenor.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro