ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart blir det förbjudet att hålla i mobilen när du kör – så här ser lagen ut

Filip Häggberg · 27 Jan 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
Så här får du inte göra.

Så här får du inte göra. Foto: Shutterstock/IBL


På torsdag, den första februari, blir det förbjudet att hålla i telefonen eller annan kommunikationsutrustning när du kör bil. Men hade vi inte redan en liknande lag, tänker du? Det här behöver du veta.

klar

Artikellänk är kopierad

2013 tillkom en ny paragraf i trafikförordningen – det blev förbjudet att använda mobiltelefonen på ett sätt som ”inverkade på bilkörningen”.

Från och med den första februari i år blir reglerna strängare. Det här säger den nya lagen.

Vad innebär den nya lagen?

Du får överhuvudtaget inte använda din telefon, eller ”annan kommunikationsutrustning”, om du håller den i handen när du kör bil, motorcykel, moped, buss eller lastbil. Vad begreppet ”annan kommunikationsutrustning” innebär får den eventuella rättsprocessen avgöra – men enligt polisen ingår GPS i begreppet.

Du får alltså fortfarande prata i telefon, men måste då vara uppkopplad till bilstereon via bluetooth eller aux-sladd, exempelvis.

Vad är anledningen?

Enligt regeringen är den nya regeln mer tydlig än den som kom 2013 – det kommer göra så att fler följer den, menar man.

Transportstyrelsen och polisen menar att syftet är att öka säkerheten i trafiken.

Vad händer om jag bryter mot lagen?

Polisen kommer inte göra några nationella insatser för att kontrollera att vi följer lagen – men det betyder inte att du kommer undan. Pratar du i telefon och exempelvis vinglar över mittlinjen eller kör upp på en trottoar kan polisen rapportera dig. Då kan du få böter och bli av med körkortet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro