ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart blir det olagligt att logga in på annans Facebook-konto

TT · 18 Dec 2013
Uppdaterad 20 Dec 2013
Snart blir det olagligt att logga in på annans Facebook-konto

Snart blir det olagligt att logga in på annans Facebook-konto Foto: All Over Press


En ny lag ska göra det olagligt att logga in på någon annans Facebook-konto. Ett intrång kan ge upp till två års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Straffet för bedrägerier med bluffakturor och identitetskapningar ska skärpas, föreslår en ny utredning.

För att stoppa den snabba utbredningen av de bägge brotten föreslår utredningen två nya avsnitt i lagstiftningen, fordringsbedrägeri respektive identitetsintrång.

För fordringsbedrägeri ska gälla samma straffskala som för grovt bedrägeri och för det sistnämnda en straffskala på upp till två års fängelse. Utredningen överlämnas på onsdagen till justitieminister Beatrice Ask. Utredningen, som går under namnet Stärkt straffrättsligt skydd för egendom, handlar om några av brotten som ökar mest i dag: olika former av bedrägerier, inte minst på internet. Antalet bedrägerier har tredubblats på 10 år och är svåra och tidsödande att utreda. Ett exempel är ett pågående mål i Malmö där det finns 728 målsägande.

Ett annat uppmärksammat brott är bluffakturorna som skickas till företag av olika storlek i dag. Det uppskattas att bara 2 procent av alla bedrägerier av det slaget lagförs. Den nya brottsbeteckningen grovt fordringsbedrägeri ska ha samma straffskala som grovt bedrägeri , 6 månader till 6 års fängelse.

Identitetskapning är inte straffbart, men utredningen föreslår att identitetsintrång i framtiden ska ge upp till 2 års fängelse. Det kommer inte att krävas att någon vinner ekonomiskt på intrånget, det kommer helt enkelt att bli olagligt att utge sig för att vara en annan levande människa.

Det betyder till exempel att det blir straffbart att skapa ett falskt Facebook-konto i någon annans namn. LÄS MER: Falsk mordhistoria spreds på FacebookFacebook kartlägger uppdateringar du aldrig publicerar

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro