ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart blir gamla tusenlappar ogiltiga

Emmelie Wallroth · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

Vid årsskiftet försvinner den äldre versionen av våra tusenlappar. Men det finns fortfarande tusenlappar kvar ute bland svenskarna – till ett värde av fem miljarder kronor. Nu finns en oro för att sedlarna ska ställa till problem i julhandeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Det är tusenlapparna och femtiolapparna som saknar folieband som blir ogiltiga den 31 december. Men trots att det bara är omkring en månad kvar så är tusenlappar till ett värde av uppemot fem miljarder kronor i ruljans ute bland de svenska hushållen, rapporterar Svensk Handel.  

– Jag tror dels att många inte vet om att de försvinner. Men sedan är det också ett klassiskt mänskligt beteende att man väntar till sista sekunden, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Och nu varnar Svensk Handel för att sedlarna kan ställa till med problem i julhandeln — och uppmanar till att man inte ska vänta till sista minuten med att lösa in sina sedlar.

– Det kan blir väldigt mycket pengar i butikerna och det är klart att det är en stor riskfaktor.

Han menar att det även kan bli problem med att växelpengarna tar slut hos handlaren.

– Man kanske handlar för 25 kronor med en tusenlapp bara för att man vill byta ut den. Växelpengarna tar slut och i förlängningen kanske man får tacka nej till tusenlappar.

Den som inte vill handla för sin tusenlapp kan i stället lösa in den på banken.

– Man bör i alla fall inte vänta till sista veckan. Gör det nu så blir det smidigast för alla, säger Bengt Nilervall.

Här kan du läsa mer om sedlarna som försvinner.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro