ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Snart börjar pollensäsongen – blir ett extra pollenrikt år

Linus Lindgren · 13 Mar 2018
Uppdaterad 13 Mar 2018
Mer pollen än förra året säger Agneta Ekebom.

Mer pollen än förra året säger Agneta Ekebom. Foto: IBL/Naturhistoriska riksmuseet


Om ett par veckor kommer en femtedel av alla svenskar få problem med sin pollenallergi. Enligt Agneta Ekebom börjar nämligen pollensäsongen då.

klar

Artikellänk är kopierad

Agneta Ekebom är intendent och pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet. Hon säger att pollensäsongen redan har smygstartat.

– I södra Sverige ser vi redan låga halter av hassel- och alpollen. Men vädret gör att det inte kommer igång riktigt. Om ett par veckor när vädret blir mer vårlikt kommer pollensäsongen igång på riktigt, säger hon.

Ungefär vartannat år är det extra mycket björkpollen i luften. Enligt Agneta Ekebom inträffar det i år.

– Det blir ett pollerikt år i år. Det kommer var märkbart mer björkpollen i år jämfört med förra året. Det är vanligt att det är så. Träden satsar energi på att frigöra pollen med två årscykler och det inträffar i år, säger hon.

Om man är pollenallergiker är det enligt henne viktigt att vara förberedd.

– Först och främst ska man hålla koll på prognoserna och om man brukar få problem är det viktigt att ha sina mediciner redo, säger Agneta Ekebom.

Enligt Vårdguiden lider ungefär en femtedel av alla svenskar av pollenallergi. De rekommenderar att man ska använda receptfria allergimediciner för att motverka symptom. Om de receptfria läkemedlen inte fungerar bör man söka vård och få receptbelagda mediciner mot pollenallergi.

Symtom vid pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt att:ha både vattnig snuva och nästäppanysa mycketha klåda i näsanfå röda, kliande ögon som rinnerkänna sig trött.

När ska jag söka vård?Sök vård om:receptfria läkemedel inte hjälpersmå barn har pollenbesvärdu har astmasymtom med andningsbesvär eller hostadu får besvär från luftrören med hosta när du tränardu har allergibesvär under hela året.

Källa: Källa: Vårdguiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro