ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart dags för Maser 11:s lyft

Aron Andersson · 4 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Maser 11 är snart redo för rymdfärd.
Maser 11 är snart redo för rymdfärd.Foto: Rymdbolaget

Raketen Maser 11 kan mycket väl vara världens största dressingshaker. Om en dryg månad lämnar den jorden för sex minuters tyngdlöshet.Den 12 april ska rymdraketen Maser 11 skjutas i väg från Esrange i Kiruna. Med på lasten är fyra experiment. Allt i från mätning på blodplättar till röntgenutrustning. Ett av försöken studerar hur två oblandbara vätskor reagerar med varandra. Som oljan och vinägern i din salladsdressing.– Det är mycket vätskeexperiment den här gången. Ett är till exempel att se på två vätskor som är oblandbara som tränger in i varandra. Det är i synnerhet spännande att se på hur de rör sig. I tyngdlöshet får man bort en störande parameter, säger Gunnar Florin som är projektledare på Swedish Space Corporation, SSC.

I veckan testas lasten som ska med Maser 11 på STFI-Packforsk i Kista.– Vi testar allting på olika sätt. Varje modul har blivit enskilt testad dels för värmetålighet och vibration, dels för att återskapa transporten till Kiruna, säger han.

En speciell lastbil som är både uppvärmd och extra fjädrande ska sedan föra raketen upp till Kiruna. Utan motorerna som ska monteras senare är raketen fem meter lång. Totalt blir den tolv meter. När den skjutits till 270 kilometers höjd kommer den att vara tyngdlös i totalt sex minuter.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro