ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart får Antipiratbyrån helt nya arbetsuppgifter

metro · 26 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Peter Siljerud – Framtidsstrateg

klar

Artikellänk är kopierad

Fildelningsdebattens vågor har gått höga de senaste månaderna och alla väljer läger. Men oavsett om fildelning anses vara stöld eller en mänsklig rättighet så har vi bara sett början på fenomenet.

Upprinnelsen till dilemmat är digitaliseringen. I och med att musik, filmer och annat upphovsrättsligt material kan beskrivas med ettor och nollor så kan filerna dupliceras och spridas utan kvalitetsförlust. Detta innebär också att de flesta företag som tillverkar fysiska produkter har varit relativt förskonade från pirater. Fysiska produkter består ju per definition inte av bitar utan av atomer. Att sända en Gucci-väska över internet har inte varit möjligt. Förrän nu. Det vi inom ett par år får se är en ny era där gränsen mellan den digitala världen och den fysiska helt går förlorad. I stället för att förflytta själva föremålen kommer vi i stället föra över information som beskriver objekten. Dessa ritningar används sedan för att med hjälp av 3 D-skrivare åter-skapa kopior av originalen.

3 D-skrivare har under de senaste åren blivit alltmer avancerade samtidigt som de kraftigt har sjunkit i pris. Snart står de på var och ens skrivbord och matar ut designmuggar, smycken, barnleksaker, reservdelar, elektronikprodukter och mycket annat. Skrivarpatronerna kommer att innehålla olika ämnen som plast, metall eller till och med organiska material. Medicin, verktyg och kläder kommer att kunna skapas med ett par knapptryckningar. Bioteknikföretag intresserar sig också för 3 D-utskrifter och forskar på möjlighet att på konstgjord väg skapa organ och kroppsdelar med liknande teknik. Även om begreppet bioprinting kan tyckas främmande så kan framtiden mycket väl bjuda på utskrifter av syntetiska urinblåsor eller hjärtklaffar. 

E-handlare kommer att erbjuda produkter som inte behöver skeppas runt världen, utan som i stället kan levereras direkt till våra skrivbord via internet. En av de stora fördelarna med denna form av teleporte-ring är förstås miljövinsterna. Men utvecklingen kan som sagt också leda till att ordet piratkopie-ring får en helt ny innebörd. Möjligen kommer vi att se produktdelningssajter med ritningar av fysiska föremål som snabbt kan tankas hem och skrivas ut i 3 D-printern.

På ”Pirateblueprint.org” kanske man hittar kopior på accessoarer från Louis Vuitton, kaffekoppar från Alessi eller en mobiltelefon från Nokia. Antipiratbyrån lär snart nog få nya arbetsuppgifter på sitt bord.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro