ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart får även pensionärer kompisbo

Linnea Carlén · 8 Okt 2015
Uppdaterad 8 Okt 2015
Snart kan även ålderspensionärer över 65 i få bo tillsamamns med sina vänner.

Snart kan även ålderspensionärer över 65 i få bo tillsamamns med sina vänner. Foto: Jessica Gow / TT


Nästa år inför Stockholms stad så kallade kompiskontrakt. Även åldrande vänner som vill bo tillsammans ska få möjligheten att bli kombos.

klar

Artikellänk är kopierad

Så kallade kompiskontrakt införs vid årsskiftet för äldre personer i Stockholms stad, skriver Dagens Nyheter. Det gäller ålderspensionärer som har fyllt 65 år, som alltså ska ges möjligheten att bo tillsammans.

Kompiskontrakt för unga infördes i början av sommaren av stadens kommunla bostadsbolag. Enligt bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) ska de efter det omedelbart ha börjat få mejl från äldre som också ville ha möjligheten att bo med sina vänner.

► LÄS MER: Unga kommer till äldreboendet för att umgås: "De sprider glädje"

– Att vara 65 i dag är helt annorlunda än förr, det är väldigt stor skillnad mot när mina föräldrar blev 65. De flesta är rätt på hugget, de reser, de tågluffar, de hänger på ABF, säger hon till Dagens Nyheter.

Det finns inte någon övre gräns, men kontrakten är tidsbegränsade till fyra år. Ann-Margarethe Livh uppger att det främst lär röra sig om trerummare, men säger samtidigt att kompiskontrakten för äldre inte rör någon större grupp. 

– Det passar förstås inte alla, men säg att kompiskontrakten passar några hundra, eller tusen, personer. Då är det bra, säger hon till Dagens Nyheter.

► LÄS MER: Därför kommer fattigpensionärerna i Sverige bli fler

Den som tecknar ett kontrakt kommer fortfarande att stå kvar i bostadskön och förlorar därmed inga ködagar utan samlar under tiden fler dagar. Efter två år kommer man enligt Livh att utreda kompiskontrakten och därefter ta beslut om man ska fortsätta erbjuda boendeformen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro