ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart finns behandling för stressade magar

Peter Lindholm · 12 Nov 2013
Uppdaterad 12 Nov 2013

Om ett par år kan det finnas en behandling av de mag- och tarmbesvär som många ungdomar lider av. Men de stressrelaterade besvären går inte att bota, utan det handlar om att lära sig hantera dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Många ungdomar lider av mag- och tarmbesvär.
Många ungdomar lider av mag- och tarmbesvär.Foto: Fredrik Persson/TT

Metro skrev i måndags om att sju av tio svenskar, enligt en undersökning, haft mag- eller tarmbesvär under det senaste året. Vanligast är det bland unga flickor i storstäderna. De kan ha symptom på inflammation eller magsjukdom, utan att läkarna kan hitta något fel. Funktionell magsmärta kallas det för.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholms läns landsting håller nu på att utveckla en internetförmedlad kbt-behandling för ungdomar, 13-17 år, som lider av detta. Studien ska pågå i två år.

– Det finns hopp, det finns behandling på väg, även om det inte är klart och tydligt att det fungerar, säger psykologen Marianne Bonnert.

– Det handlar väldigt mycket om att man ska vänja sig vid de här symptomen. Hjälper det inte att undvika stress eller att äta på ett visst sätt, då får man försöka lära sig att hantera problemen.

Det är bara att bita ihop, alltså?– Ja, det låter ju så och det är jättesvårt. Det är därför man går en 10-veckorsbehandling, där man får lära sig steg för steg vad man ska göra.

Vad funktionell magsmärta beror på är inte klarlagt. Det kan ha en genetisk förklaring eller vara betingat. Ungefär som man kan vara rädd för hundar har man blivit rädd för sina inre symptom, uppger Bonnert.

– De som har mycket besvär är beredda att göra väldigt mycket för att bli av med dem. Det kan också leda till ganska allvarliga problem som ångestproblematik och så.

Hur ska man komma tillrätta med besvären?– I det vardagliga handlar det mycket om att kanske inte springa på toa så fort det trycker på lite, inte ge efter och gå och vila. Det handlar om att sluta kontrollera symptomen på olika sätt.

Läs mer: Så många svenskar har stressmage

Läs mer:  Sandra har haft magproblem i 10 år

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro