ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart flyttar ID-kortet in i mobiltelefonen

Arne Wiren · 25 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BANK-ID. Snart behöver man inte längre bankdosan för att ta sig in på sitt bankkonto. Det går bra med mobilen. Swedbank, Telia och Telenor ska i höst låta 500 kunder testa att använda mobilen som bank-ID. – Faller allt väl ut kan det här börja användas i början av 2010, säger Göran Zebühr, produktchef för bank-ID på Swedbank.– Fördelen är att mobilen har man alltid med sig. Har man bara tillgång till en dator kan man göra sina bankärenden var man än befinner sig, säger Caroline Holmberg, affärsutvecklare på Telenor.

Bankdosorna infördes för att man inte ska kunna bli bestulen på sin personliga kod i datorn. Men någon sådan risk finns inte i mobilen, hävdar Holmberg.  – Koderna poppar upp under en kort stund, sedan försvinner de. De lagras inte som ett sms.

Mobilen kommer att fungera som bank-ID överallt där e-legitimation accepteras, till exempel Försäkringskassan, Skatteverket, CSN och Apoteket.

I Norge är systemet redan testat och klart. Där kommer nu alla Skandiabankens och Den Norske Banks kunder som har Telenorabonnemang att erbjudas tjänsten.– Vi hoppas givetvis att andra mobiloperatörer och banker också kommer att vara med när vi väl kör ut det i Sverige, säger Caroline Holmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wiren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro