ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart hoppar Björn Söder av SD – och bildar "SD hardcore"

Metro · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015

Foto: Montage/TT


klar

Artikellänk är kopierad

I en intervju i Dagens Nyheter säger Sveriges tidigare statsminister Ingvar Carlsson att vi står inför en parlamentarisk situation som är den svåraste sedan demokrati infördes i Sverige. För Alliansen handlar det om ett stort vägval. Samarbeta med de rödgröna eller med SD. Det finns inga fler dörrar i svensk politik 2015.

► LÄS MER: Bråket i SD trappas upp ytterligare

Många åsiktsmaskiner i Sverige, bland annat på Dagens Industri, Kreab och Svenskt näringsliv, tycker att det är oproblematiskt att samarbeta med SD i vissa frågor. De tycker att SD:s förflutna är så länge sedan, och de bryr sig inte om att det bara var 20 år sedan nazister och skinnskallar demonstrerade under SD:s fanor. SD är ett barn av Bevara Sverige Svenskt-rörelsen.

Ledningen i SD uttrycker sig numera lika slipat och mångordigt som Fredrik Reinfeldt brukade göra när han var statsminister. Att förvandla hans ord till begripliga citat var en lika svår uppgift som att sammanfatta Einsteins relativitetsteori. Reinfeldts politikertyp är nu ersatt av Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor. Den senare aspirerar på titeln Sveriges främsta Twitter-politiker. Ingen tanke hon uttrycker är svårare än att den kan sammanfattas på 140 tecken. På bara en vecka har Ebba Busch Thor krossat Decemberöverenskommelsen, nästan krossat Alliansen med oförankrade utspel och i praktikten öppnat för samarbete med SD, i och med att hon vill gå fram med en gemensam budget.

Förslaget applåderas förstås av Jimmie Åkesson och SD:s ledning. Ju mer fokus som riktas mot Alliansens kris, desto mindre ljus blir det på SD:s eget kaos. Just nu står den ledande företrädaren Martin Kinnunen åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Partiet har hängt av sitt ungdomsförbund och placerat en av sina före detta mest profilerade stjärnor partisekreteraren Björn Söder i en frysbox på riksdagens talmanskansli. Nyligen hoppade även Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson av partiet.

För mig som utomstående följer SD noga är det ett parti som balanserar på gränsen till öppet inbördeskrig. Dessa uppror underlättas av sociala medier som både erbjuder en tydlig plattform och temperaturmätare på att man är på rätt väg när man ifrågasätter ledningen. Både M och KD har liknande utmaningar. Men i SD är situationen speciell, eftersom högsta ledningen agerar enligt devisen att alla som inte är med oss är emot oss. Enligt Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson präglas partikulturen av skräck, extremt toppstyre och förmynderi.

► LÄS MER: "Du kan inte ta min identitet ifrån mig, Björn Söder"

Vad kommer då att hända i framtiden? Jag är övertygad om att SD snart kommer att klyvas och ett nytt parti uppstår: SD hardcore. Detta parti kommer att bestå av SDU-avhoppare och ledas av Björn Söder. Jag tippar att han meddelar sitt avhopp ett år före nästa val, eller tidigare om det blir nyval i Sverige.

Alla som tycker att SD är ett parti nästan som alla andra bör ha detta framtidsscenario i åtanke, ty det kan snart vara verklighet.

Viggo Cavling

Föreläsare och entreprenör 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro