ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan 1000 unga flytta in – i flyttbara lägenheter

Anders Göransson · 25 Jan 2014
Uppdaterad 25 Jan 2014

Tusen nya smålägenheter – snabbt. Det är målet för ett projekt där mobila lägenheter för unga ska placeras på olika platser i Stockholm med hjälp av tillfälliga bygglov. De första lägenheterna kan vara på plats redan i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Mobila lägenhter ska snabbt kunna sättas upp föra att lätta på den akuta bostadsbristen för unga i Stockholm. OBS! Lägenheterna på bilden är inte sådana som åsyftas i artikeln.
Mobila lägenhter ska snabbt kunna sättas upp föra att lätta på den akuta bostadsbristen för unga i Stockholm. OBS! Lägenheterna på bilden är inte sådana som åsyftas i artikeln.Foto: TT

Initiativet Snabba Hus kommer från organisationen jagvillhabostad.nu, och kommunala Svenska Bostäder har nappat på idén.

– Vårt mål är att ta fram 600 nya permanenta hyreslägenheter per år, men det är en lång process och många överklaganden. Med tillfälliga bygglov kan det gå snabbare, vi kan göra någonting här och nu, säger Ingegerd Bills, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Ett antal lämpliga platser har identifierats, men vilka de är vill man ännu inte säga.

– Vi scannar av hela Stockholm, och det finns många platser som vi tror är bra. De ligger i närförort och även lite längre ut, men alla har närhet till kommunikationer, säger hon. 

Tillfälliga bygglov utfärdas för högst fem år, men kan förlängas. Bostäderna ska därför vara konstruerade så att de ska gå att flytta fort, men också kunna stå kvar en längre tid. Samtidigt ska hyrorna hållas på en relativt låg nivå.

– Det blir inga baracker, utan standarden ska vara lika hög som i permanentbyggda lägenheter. Vi hoppas kunna bygga mindre och yteffektiva lägenheter, säger Irma Ortega, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu.

Enligt henne kan konstruktionen jämföras med ett vinställ, där man i stället för flaskor plockar in moduler som var och en utgör en lägenhet. Fastigheterna får sedan en enhetlig fasad.

Lägenheter ska förmedlas till personer under 35 år via Stockholms stads bostadskö.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro