ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan barnbidraget delas mellan föräldrarna

Stefan Wahlberg · 20 Nov 2013
Uppdaterad 20 Nov 2013

I 65 år har barnbidraget gått direkt till mammorna. Enligt ett lagförslag från regeringen är det nu dags att det delas lika mellan båda föräldrarna. Metro kan dock avslöja att Miljöpartiet kommer att rösta emot lagförslaget i riksdagen. Detta kommer att verka konfliktdrivande mellan föräldrar”, säger riksdagsledamoten Gunvor G Ericson (MP). ”Krystat”, säger trebarnspappan Robert Aschberg som i många år har förespråkat delat barnbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart kan barnbidraget delas mellan föräldrarna 
  Miljöpartiets Gunvor G Ericson menar att tiden inte är mogen för delat barnbidrag. Robert Aschberg, trebarnsfar, är för delat barnbidrag eftersom det då skulle bli jämlikt.
Snart kan barnbidraget delas mellan föräldrarna Miljöpartiets Gunvor G Ericson menar att tiden inte är mogen för delat barnbidrag. Robert Aschberg, trebarnsfar, är för delat barnbidrag eftersom det då skulle bli jämlikt.Foto: TT

Regeringens lagförslag om att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna behandlades vid Socialförsäkringsutskottets sammanträde i riksdagen den 24 oktober. Miljöpartiet reserverade sig då som enda parti mot förslaget och nästa vecka ska frågan debatteras i riksdagen innan det är dags för omröstning.

– I grunden vill vi att barnbidraget ska vara könsneutralt, men i en tid då ­inkomstklyftorna har ökat mellan män och kvinnor till 40 procent så är tiden ännu inte mogen, säger riksdagsledamoten Gunvor G Ericson (MP) som är ledamot av Socialförsäkringsutskottet.

Regeringen pekar i sin proposition på det principiellt viktiga med att dela barnbidraget mellan föräldrarna:

”För att underlätta föräldrarnas förutsättningar för att samarbeta och att ta ett gemensamt ekonomiskt ansvar för barnet bör ­reglerna ändras så att de ­inte pekar ut den ena förälder framför den andra som lämplig bidragsmottagare.”

Miljöpartiet håller inte med. Gunvor G Ericson och partikamraten Magnus Ehrencrona lyfter i en motion fram att antalet vårdnadstvister har ökat och att mellan 8 000 och 10 000 barn varje år är föremål för en vårdnadstvist:

– Det är ännu mer angeläget att förebygga att tvister uppkommer. Vi bedömer att förslaget om att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrar, även när de inte är överens, kommer att verka konfliktdrivande.

TV-mannen Robert Aschberg är en av dem som i många år har kämpat för ett delat barnbidrag. Han ger inte mycket för Miljöpartiets motiveringar.

– De är krystade! Det finns så många andra ­grogrunder för konflikter mellan föräldrar och att just delat barnbidrag skulle vara viktigare än den principiella jämställdhetsprincipen är märkligt, säger han.

– Jag har tre barn men har aldrig sett ett barn­bidrag. Jag är en stor förespråkare för jämställdhet men då ska vi också vara jämställda på alla punkter.

Gunvor G Ericson och hennes partikamrat i Socialförsäkringsutskottet, Magnus Ehrencrona, pekar på att Sverige ”dessvärre har långt” till ett jämställt samhälle där föräldrar av båda könen tar ett lika självklart ansvar. Hon understryker att det givetvis finns många föräldrar med gemensam vårdnad där förslaget inte skulle vålla några problem. Men:

– För en hel del av de kvinnor som har små inkomster och som har konflikter med sin före detta partner, kommer det troligtvis att leda till påtagligt sämre ekonomiska möjligheter.

– För kvinnor som har flera barn och i realiteten tar det totala ekonomiska ansvaret, trots gemensam vårdnad, kan det i praktiken innebära ett bortfall på flera tusen kronor i månaden.

Enligt Miljöpartiet handlar det ytterst om att värna redan utsatta barn:

– Vi ser helt enkelt att förslaget ur ett barnperspektiv riskerar att öka på barnfattigdomen, det vill säga både försvåra för det antal barn som lever i familjer med mycket knappa ekonomiska resurser och öka antalet utsatta barn.

– Förslaget riskerar att slå hårdast mot de barn som har föräldrar med väldigt låga inkomster och de barn som har föräldrar som inte kommer överens. Det riskerar därmed att bli diskriminerande.

LÄS MER: Miljöpartiet får visst stöd

Vad tycker du om delat barnbidrag? Rösta här!

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro