ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Snart kan det finnas hormonfria p-piller

Johanna Cardell · 11 Feb 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016
AKRIVBILD.

AKRIVBILD. Foto: TT


Ny forskning från Karolinska institutet har kommit fram till hur spermier och ägg smälter ihop vid befruktning. Upptäckten gör att det i framtiden kan finnas hormonfria preventivmedel menar forskarna, enligt SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskarna har för första gången tagit fram en tredimensionell bild av äggcellsproteinet Juno som förklarar hur en spermie smälter samman med en äggcell. Det kan leda till att det är lättare att ta fram hormonfria preventivmedel genom att förhindra en molekyl som finns i spermier integrerar med Juno. 

LÄS MER
Inför åldersgräns på p-piller – de gjorde mitt liv till ett helvete

– Om man kan hitta en molekyl som kan sättas fast där Izumo1 binder till Juno så skulle man kunna blockera för spermier att komma in. Men vi måste göra mer forskning innan något sådan skulle kunna utvecklas, säger Lucas Jovine, som är professor i strukturbiologi på Karolinska institutet, till SVT Nyheter.

Det är fortfarande oklart när och om hormonfria p-piller kommer kunna tas fram. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Cardell
Johanna Cardell
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro