ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan du bo i ett jätteväxthus

Anne Kybjär · 4 Mar 2012
Uppdaterad 4 Mar 2012

Snart kan du bo i ett växthus. Linköp­ing blir nu först i världen med att få 54 meter högt växthus i stads­miljö – med ett vanligt hus inuti sig. Både Shanghai och Barcelona planerar att haka på den svenska uppfinningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Innanför glasfasaden sitter de löpande banden som ska flytta runt grödorna i växthuset. Det blir industriell produktion så grönsakerna kan säljas i staden där  huset står.
Innanför glasfasaden sitter de löpande banden som ska flytta runt grödorna i växthuset. Det blir industriell produktion så grönsakerna kan säljas i staden där  huset står.Foto: Sweco/Plantagon

Det är företaget Plantagon som står bakom växthushuset och om tre år räknar de med att det första exemp-laret står klart i Linköping. 

Växthuset ligger som en yttre fasad på ena sidan av huset och genom industriell produktion av livsmedel ska grönsakerna från växthuset kunna försörja en stad eller en stadsdel. 

– Målet är att det ska bli så lite miljöbelastning som möjligt. Huset ska exempelvis stå nära biogasanläggningen och drivas av spillvärme från denna, säger Carin Balfe Arbman på Plantagon.

Linköpings växthus kommer att fungera som forsknings- och utvecklingscenter men det finns redan planer på att bygga liknande hus i Helsingborg och Botkyrka kommun. Och där kan det både bli kontor och bostäder. 

Dessutom har intresset vaknat bland städer ute i världen, både Barcelona och Shanghai har för avsikt att bygga jätteväxthusen. Och andra intressenter är Japan och Singapore som tittat på den svenska innovationen.  

klar

Artikellänk är kopierad

Anne Kybjär
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro