ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan du bo på vattnet – fast i stan

Moa Kärnstrand · 11 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Vem önskar inte att få somna till Stenafärjans ­våg­skvalp och last­båtar­nas skrammel varje afton? Nu kan Göteborgs första flytande villor bli verklighet.Det är ett lokalt rörläggningsföretag som lagt förslaget hos kommunen om att få bygga 44 flytande villor. Platsen de föreslår är Lundby marina.

Marinan ligger bakom Frihamnen och ska ändå på sikt göras om, enligt kommunens planer. Peter Junker, exploateringschef på fastighetskontoret, är positiv.– Ja, om vi hittar rätt plats för villorna. Vid Lundby marina kan det bli problem för där går hamnbanan i dag, säger han.

I Stockholm finns sedan flera år tillbaka flytande villor, bland annat i Pampas marina strax norr om centrum.– Men Stockholm har helt andra, lugna vatten, säger Peter Junker som menar att älven visserligen är stor, men att den innehåller många begränsningar – Dessutom har vi mer trafik, som färjor till exempel. Och bostadsområden, som Eriksberg, byggdes efter konceptet att vattnet skulle vara öppet framför dem.

Företaget som vill bygga villorna i Lundby föreslår att de flytande husen ska kompletteras med två småbåtshamnar och skriver också i sin ansökan att även andra typer av bostäder skulle kunna byggas för att flyta.

Förslaget ska nu utredas av kommunen och sedan blir det en fråga för byggnadsnämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro