ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan du köpa hoj på abonnemang

Johanna G Jimenez · 20 Mar 2012
Uppdaterad 20 Mar 2012
Malmöbon Jonas Hult, 35, skulle gärna byta upp sig men att köpa cykel på abonnemang är inget för honom. – Det låter onödigt byråkratiskt. Jag har mycket nog att hålla reda på med data- och telefonabonnemang, så jag skulle nog inte nappa på det, säger han.

Malmöbon Jonas Hult, 35, skulle gärna byta upp sig men att köpa cykel på abonnemang är inget för honom. – Det låter onödigt byråkratiskt. Jag har mycket nog att hålla reda på med data- och telefonabonnemang, så jag skulle nog inte nappa på det, säger han. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Snart går det att köpa cykel på abonnemang hos 600 butiker i hela landet. Men Konsumentverket varnar för de långa bindningstiderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Från den 1 april kommer 600 handlare att sälja cykel på abonnemang, enligt en liknande modell som när man köper en mobiltelefon. Det är företaget Smart Safety som nu erbjuder möjligheten att köpa cykeln till en fast månadskostnad, där service och försäkringar ingår i tre år.  – För många är det en stor kostnad att köpa en cykel. Studenter och unga utgår ofta från de pengar man har tillgång till varje månad, då kan det här alternativet passa, säger Peter Falk, vd för företaget Smart Safety som nu blir först på den svenska marknaden att erbjuda cykelabonnemang.  Månadskostnaden för en cykel som kostar 5 000 kronor blir knappt 200 kronor i månaden under 36 månader. Kunden kan när som helst avbryta abonnemanget och i stället köpa ut cykeln, men den som vill byta går bet. – Vi har inte löst den frågan ännu. Handlarna ligger på oss om att kunden ska kunna ha alternativ om behoven ändras, säger Peter Falk. Elin Häggeborn, jurist på Konsumentverket, känner inte till Smart Safety men höjer ett varningens finger för de abonnemangstjänster med lång bindningstid som nu syns inom allt fler områden. Verket har tidigare kritiserat telekombranschen. – Visst kan längre bindningstider betyda ekonomiska fördelar. Men att teckna upp sig för tre år innebär också att man ska förutse sin livssituation. Då kanske ens behov har ändrats helt och då sitter man där med ett långt abonnemang, säger Elin Häggeborn.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro