ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan du ta p-pillret med en fjärrkontroll

Metro · 17 Feb 2012
Uppdaterad 17 Feb 2012
Glöm pillren. Snart kan du ta din medicin med hjälp av en fjärrkontroll.

Glöm pillren. Snart kan du ta din medicin med hjälp av en fjärrkontroll.


klar

Artikellänk är kopierad

Är du en av dem som glömmer dina p-piller eller annan medicin i tid och otid. Snart kan lösningen vara här – i form av implantat i kroppen som din läkare fjärrstyr med en knapp. – Det är som Star Trek, säger en av författarna till forskarrapporten, som publicerats i senaste numret av  Science Translational Medicine till nyhetsbyrån AP.

Medicinska implantat är ett hett forskningsfält, eftersom så många patienter har problem med att ta sin medicin regelbundet.

Denna typ av fjärrkontrollstyrd medicinering har engagerat forskare de senaste åren och har nu för framgångsrikt testats på sju kvinnor. 

Metoden är ursprungligen tänkt att hjälpa personer med benskörhet, men implantatet kan även fyllas med andra typer av medicin, som p-piller eller anti-depressiva läkemedel.

Ett exempel skulle kunna vara ett chip, som kan opereras in i hjärnan hos personer som fått en hjärntumör bortopererad. Den skulle då kunna programmeras att avge rätt dos cellgift för att förhindra att nya tumörer växer fram. Man skulle också kunna fjärrstyra ett preventivmedelimplantat, som opereras in i armen.

Utvecklingen av fjärrstyrda implantat är fortfartande i ett tidigt stadium. Tester på de kvinnor som deltagit i studien visade att medicineringen var effektiv och utan negativa hälsoeffeker. Det de krävs fler studier som iakttar testpersoner i ett längre perspektiv, innan den nya tekniken kan presenteras på marknaden. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro