ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan du trampa Skåne runt på hyrcykel

Conny Emmelin · 25 Okt 2011
Uppdaterad 25 Okt 2011
Michaela Davholt, 23, studerar till förskollärare i Malmö. – Det skulle vara en bra grej om de lyckas ha koll på cyklarna. Vad systemet skulle heta? Jag kommer inte på något nu men något fyndigt som Styr & Ställ kanske lockar fler?

Michaela Davholt, 23, studerar till förskollärare i Malmö. – Det skulle vara en bra grej om de lyckas ha koll på cyklarna. Vad systemet skulle heta? Jag kommer inte på något nu men något fyndigt som Styr & Ställ kanske lockar fler? Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Ett gemensamt hyrcykelsystem för flera skånska städer kan införas. Till gagn för pendlare och turister.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmarna har sina City Bikes. Göteborgarna har Styr & Ställ. Om några år kan skåningarna få sitt eget gemensamma hyrcykelsystem. – Vi vill gärna att det ska vara tydligt kopplat till kollektivtrafiken. Vi ser att det skulle vara till gagn för framför allt pendlare och turister, säger Patrick Leijon, projektledare för Öresund som cykelregion. I fyra städer på Själland i Danmark kommer hyrcykelsystemet att införas 2013. Förhoppningen är att de skånska städerna Malmö, Lund och Helsingborg ska få hyrcyklar samma år. Därefter kan mindre städer som Kristianstad, Simrishamn och Hässleholm följa. Ett viktigt steg blir torsdagens seminarium i Helsingborg där företrädare för hyrcykelsystemen i Stockholm och Göteborg berättar om sina erfarenheter. – Fördelen med ett regionalt system är att vi skulle kunna flytta cyklarna dit de behövs just då. Under till exempel Helsingborgsfestivalen behövs fler cyklar där, säger Leijon. Förhoppningen är också att man kan koppla hyrcykelsystemet till jojokortet och att betalningssättet kan samordnas med det danska systemet. I Helsingborgs stad har politikerna i princip beslutat att ett lånecykelsystem ska införas. Men även om det blir av ändå så hoppas de på ett gemensamt system för hela Skåne. – En fördel är ju att det blir lättare att känna igen sig. En Malmöbo på besök i Helsingborg ser direkt att det handlar om hyrcyklar och hur de ska göra, säger Anna Jähnke (M), kommunalråd i Helsingborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro