ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan du välja bland 530 olika efternamn – 7 nya lagar

Linnéa Borgert · 11 Maj 2017
Uppdaterad 11 Maj 2017
Flera av de nya lagarna, däribland mönstringsplikten och möjligheten till varningsmeddelanden i mobilen, införs den 1 juli.

Flera av de nya lagarna, däribland mönstringsplikten och möjligheten till varningsmeddelanden i mobilen, införs den 1 juli. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Levgen Chepil / Alamy


Mönstringsplikt, lättare att byta namn och slopad roamingavgift. Det är några av lagarna som träder i kraft i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Friare att välja namn

Lagen innebär att det blir lättare att byta både förnamn och efternamn. Det blir tillåtet med dubbla efternamn och dessutom kommer en hel del efternamn att bli tillgängliga för alla. Du kommer att kunna byta till ett efternamn som minst 2 000 personer har, även om du inte har någon anknytning till namnet. Det är cirka 530 efternamn, enligt regeringen. Har du bytt namn förut och vill göra det igen? Tidigare fanns en begränsning, men nu slopas den.

Tidigare har ett nyfött barn automatiskt fått föräldrarnas namn, om de har samma. Nu kommer föräldrarna att ansöka om efternamn samtidigt som de ansöker om förnamn. Den nya namnlagen innebär också att barnet kan få  ett efternamn baserat på en förälders namn, med tillägget -son eller -dotter. Både flickor och pojkar kan få något av tilläggen, oavsett vilken könstillhörighet de har. Lagen träder i kraft den 1 juli.

2. Hårdare regler för e-cigg

Från och med den 1 juli kommer en 18-årsgräns för e-cigaretter att införas, enligt regeringens förslag. Produkterna ska även förses med en hälsovarning, ett medföljande informationsblad och en innehållsförteckning. Lagen innehåller också nya regler för hur produkterna får marknadsföras. Riksdagen väntas ta beslut om den nya lagen 17 maj.

3. Återinförd värnplikt

Den allmänna värnplikten avskaffades 2010, men tidigare i år beslutade regeringen att den skulle återinföras. Från och med 1 juli införs mönstringsplikt, vilket innebär att cirka 13 000 ungdomar, födda 1999, kommer att kallas till mönstring i höst. Minst 4 000 per år 2018 och 2019 ska genomföra grundutbildning med värnplikt.

LÄR MER: Nu införs värnplikten igen – här är allt du behöver veta

4. Du kan ge fullmakt inför framtiden

Om du i framtiden drabbas av en sjukdom, till exempel demens, kan det blir svårt att ta hand om saker som ekonomi. I dag får den som inte kan ta hand om sig själv en god man, men från och med den 1 juli kan du själv utse en person som får fatta beslut åt dig senare i livet, en så kallad framtidsfullmakt. När fullmakten tecknas måste man vara frisk och ha fullt förstånd.

5. Varningsmeddelanden i telefonen

Om en olycka eller en annan allvarlig händelse har inträffat i ett område du befinner dig i ska du kunna få ett varningsmeddelande via sms till till mobiltelefon. Nyligen beslutade regeringen om de lagändringar som gör det möjligt. Det innebär att mobiloperatörerna får rätt att behandla uppgifter om var mobiltelefoner befinner sig, men bara när det är nödvändigt och sedan ska uppgifterna utplånas. Beslutet innebär också att mobiloperatörerna blir skyldiga att medverka till att förmedla varningarna avgiftsfritt. Lagändringen träder i kraft 1 juli.

6. Mer delaktighet för patienten i psykiatrisk tvångsvård

Lagändringens syfte är att skapa bättre förutsättningar för patienter att vara delaktiga i vård som ges med stöd av lagen om rättspsykiatrisk vård och psykiatrisk tvångsvård. Förändringarna innebär bland annat att patientens vårdplan ska utformas i samråd med patienten eller med patientens närstående, så långt det är möjligt. Beslutet betyder också att cheföverläkaren ska se till att patienten erbjuds uppföljningssamtal efter en genomförd tvångsåtgärd, så snart patientens tillstånd tillåter.

7. Roamingavgiften slopas i EU

Roamingavgiften, alltså den extra avgift som din operatör tar ut när du använder mobilen utomlands, försvinner helt den 15 juni inom EU. Det innebär att det kommer att kosta lika mycket att ringa, smsa och surfa i Paris som det gör i Stockholm. Vissa mobiloperatörer har redan valt att ta bort roamingavgiften.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro