ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kan en miljon smittas

Anders Göransson · 27 Okt 2011
Uppdaterad 27 Okt 2011
Efter att du smittats av vinterkräksjukan tar det 30–36 timmar innan sjukdomen drabbar en med kräkningar, ofta tillsammans med diarré, huvudvärk och yrsel.

Efter att du smittats av vinterkräksjukan tar det 30–36 timmar innan sjukdomen drabbar en med kräkningar, ofta tillsammans med diarré, huvudvärk och yrsel. Foto: Pär Hugosson


Vinterkräksjukan är här. Smittskyddsinstitutet: Det är nu det börjar.

klar

Artikellänk är kopierad

Vinterkräksjukan visar sitt fula tryne igen. Innan vintern är över har den tvingat mellan 500 000 och en miljon svenskar på knä – framför toalettstolen. – Vi har sett de första tecknen från några förskolor och genom ett par matutbrott. Så brukar startögonblicket se ut – det är nu smittan börjar bubbla ut i samhället, säger Kjell-Ove Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinsitutet. Det är så här års, vid månadsskiftet oktober-november, som den årliga epidemin brukar ta fart. Innan den ebbar ut i april kommer 5–10 procent av befolkningen ha drabbats, med hundratusentals sjukskrivningar, miljardkostnader för samhället och en massa lidande som följd. Det räcker med att ett tiotal mikroskopiska viruspartiklar hamnar i munnen och sväljs ner för att man ska smittas. Då tar det 30–36 timmar – sedan är det dags. – Man mår väldigt illa, och då är det bäst att snabbt ta sig till en toalett. För sedan kommer kräkningarna, ofta tillsammans med diarré, huvudvärk, yrsel och till och med svimningsanfall. En del talar om ”nära döden-upplevelser”, säger Kjell-Ove Hedlund. Smittrisken fortsätter att vara hög efter att symtomen upphör. – Vi rekommenderar att man stannar hemma i två dagar efter att man slutat kräkas.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro