ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart kör grått om rött ute i biltrafiken

Peter Lindholm · 26 Jun 2012
Uppdaterad 26 Jun 2012
Snart kör grått om  rött ute i biltrafiken Vitt är fortfarande ett populärt färgval när vi ska köpa bil. – Jag tycker alltid att vita  bilar ser fräscha ut. En vit Mercedes är fina grejer, säger Magnus Sillén, 60, vd,  Sundbyberg.  foto: 

Snart kör grått om rött ute i biltrafiken Vitt är fortfarande ett populärt färgval när vi ska köpa bil. – Jag tycker alltid att vita  bilar ser fräscha ut. En vit Mercedes är fina grejer, säger Magnus Sillén, 60, vd,  Sundbyberg.  foto:  Foto: Gustav Gräll


Kändes det grått och trist på vägarna i helgen? Inte så konstigt, nästan var tredje svensk bil – 29 procent – är lackerad i någon grå kulör eller silver.

klar

Artikellänk är kopierad

Och det kommer att se fortsatt grått ut i biltrafiken framöver. Bland bilarna som nyregistrerades i fjol var grått (grå, ljusgrå och mörkgrå) totalt sett den överlägset populäraste färgen, visar statistik från Transportstyrelsen. Men grått/silver har tappat i popularitet och backat med två procentenheter sedan 2010, samtidigt som vitt ökat mest.

– Färgtrenden inom bilar är ganska långsam. Och det är verkligen ingen färgexplosion, utan det är bara mer och mer klassiskt, säger Cilla Stark, designer och färgspeci alist på Volvo Personvagnar.  

Enligt uppgifter från PPG Industries, som är ett världsledande företag inom billackering, var vitt den populäraste färgen på årsmodell 2011. 21 procent av världens bilar lackerades i denna färg. 

– Vitt hänger kvar, men det är inte lika trendigt som för ett par år sedan. Nu tror jag att rött bör komma tillbaka stort, säger Cilla Stark.

I Sverige är det redan en stor färg. Enligt Transportstyrelsen är det nämligen den vanligaste färgen på en svensk bil i dag. Men slår man samman de olika nyanserna blir det förstås mest grått igen.

Hur uppstår färgtrenderna inom bilbranschen?

– Det är modevärlden som styr. Det börjar med klädmode, går vidare till möbler och heminredning och sedan till bilbranschen, förklarar Cilla Stark.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro