ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart måste Malmöborna sortera sitt matavfall

Johan Mårtensson Johanna G Jimenez · 28 Nov 2011
Uppdaterad 28 Nov 2011
Martin Hallner, planeringsingenjör, och Kjerstin Ekvall, VD på Sysav.

Martin Hallner, planeringsingenjör, och Kjerstin Ekvall, VD på Sysav. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Tusentals ton matavfall måste samlas in i Skåne. Fler skånska kommuner inför sortering av matavfall. Snart obligatoriskt för Malmöborna.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler skåningar får möjlighet att sortera sitt matavfall – och i hälften av kommunerna är det nu obligatoriskt. Snart ska även Malmöborna bidra så att kaffesump och potatisskal förvandlas till biogas. Målet är ungefär 13 000 ton sorterat matavfall per år i Malmö. – Tanken är att starta i Husie i april. Sedan ska alla stadsdelar ha sortering 2014, säger Karolina Skog (MP), andra vice ordförande i tekniska nämnden i Malmö. Nämnden sa nyligen ja till obligatorisk sortering, och före jul tas slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige. Malmö ligger långt efter många andra kommuner. I dag tas endast tio procent av matavfallet om hand – genom frivillig insamling – men målet är att komma upp i 40 procent om fyra år. – Det har gått för långsamt hittills. Nu markerar vi och vill med marginal nå regeringens miljömål på 35 procent och fortsätta ligga i framkant som miljöstad, säger Karolina Skog. I Helsingborg hamnar i dag drygt hälften av allt matavfall i den bruna papperspåsen, vilket innebär att kommunen klarar det nationella målet med råge. – Helsingborgarna är duktiga på att sortera, men det finns potential att bli ännu bättre, säger Lotta Lewis-Jonsson, utvecklingsingenjör på renhållningsverket i Helsingborg. Även i Lund är det obligatoriskt att sortera – men bara i delar av kommunen. – Det ska vara helt utbyggt i vår. De flesta är positiva och uppfattar sorteringen som väldigt meningsfull, säger Lena Wallin, Lunds renhållningsverk.

Nej i Staffanstorp – på grund av luktrisken

Kävlinge är på gång. Vellinge likaså. Snart är Staffanstorp den enda kommunen i Skåne som inte erbjuder återvinning av matavfall. – Det finns risk för lukt, förklarar Michael Sandin (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Att många kommuner haft matavfallssortering i flera år utan några problem är inte relevant, anser Sandin. – Att andra gör det är inget skäl för oss, säger han och fortsätter: – Framför allt under den varma delen av året kan matavfall lukta. Dessutom har vi gjort bedömningen att det skulle bli dyrare att införa sorteringen, och vi vill inte ålägga våra medborgare en så hög soptaxa, säger Sandin.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro