ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart måste Umeå fimpa – innerstaden blir rökfri zon

Sophie Tanha · 14 Jun 2019
Uppdaterad 14 Jun 2019

Foto: Pixabay


Den 1 juli blir det förbjudet i hela Sverige att röka på uteserveringar, lekplatser och busshållplatser. Men Umeå kommun tar det ett steg längre och gör hela innerstaden rökfri.

klar

Artikellänk är kopierad

När Sveriges utökade rökförbud träder i kraft vid månadsskiftet blir det förbjudet att röka bland annat i närheten av offentliga lokaler och restauranger. I Umeå har man bedömt det som att i princip hela innerstaden påverkas, varpå man gör om hela området till en rökfri zon, skriver SVT Nyheter.

LÄS MER
Det här innebär det nya rökförbudet

– Inom det här området bedömer vi att det är så många entréer, så för att göra det enkelt och tydligt för medborgarna och aktörer i centrum har vi valt att göra en större sammanhållen zon, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande i ett meddelande på kommunens hemsida.

Hur man ska se till att rökförbudet hålls är det i nuläget ingen som vet ännu. Det är den som äger eller disponerar lokalerna som drabbas som har ansvaret att markera var det är förbjudet att röka.

Om ingenting förändras efter att lagen om rökfria zoner träder i kraft 1 juli kommer det vara möjligt för privatpersoner att anmäla det till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet.

LÄS MER
Så många vill ha rökförbud på uteserveringar
klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro