ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart öppnar Sveriges första matbutik för ekonomiskt utsatta

Alva Forsberg Fierro · 17 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015
Butiken kommer också att vara öppen för alla som känner ett starkt miljöansvar och vill stödja butiken genom att handla till fullt pris.

Butiken kommer också att vara öppen för alla som känner ett starkt miljöansvar och vill stödja butiken genom att handla till fullt pris. Foto: Privat


I slutet på 2015 lanseras nordens första så kallade social supermarket” – en matbutik som säljer varor till ett lågt pris.

klar

Artikellänk är kopierad

Idag finns det människor i Sverige som inte har mat för dagen, samtidigt som det slängs 622 000 ton ätbar mat, vilket motsvarar cirka 65 kilo per person och år. Mat som kastas helt i onödan. Det vill Stockholms Stadsmission ändra på.

Därför startar de en matbutik som ska till vara på matsvinnet samtidigt som de hjälper ekonomiskt utsatta människor.

– Vi har länge funderat på hur vi kan ta tillvara på alla förfrågningar om matgåvor vi får, och samtidigt förmedla dem till människor i fattigdom som vi möter på ett värdigt sätt. Med den här modellen ser vi att vi har hittat en framgångsrik väg, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

►LÄS MER: Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

Människor som är ekonomiskt utsatta kommer även att erbjudas ett medlemskap som gör att de kan handla mat för en tredjedel av ordinarie pris. Målet är att butiken ska ta till vara på 200 ton mat under första året. Priserna i butiken kan pressas eftersom varorna kommer att vara nära eller passerade bäst-före-datum.

Butiken, som är ett pilotprojekt, kommer att ägas och drivas av Stockholms Stadsmission och har tillkommit på initiativ av matvaruföretaget Axfood.

►LÄS MER: Så mycket mat slänger vi

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro