ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart sjunker de skyhöga elpriserna

Leif Oldenburg · 9 Feb 2012
Uppdaterad 9 Feb 2012

Elmarknaden. Kärnkraftverken fungerar igen och meteorologerna spår mildväder. Redan nästa vecka kan elpriserna sjunka till mer normala nivåer.

klar

Artikellänk är kopierad

Rysskylan i kombination med att bara fem av tio kärnkraftverk gick med full kapacitet i förra veckan fick elpriset att rusa i höjden. På bara några dagar steg det rörliga elpriset med nästan 40 öre. För en vanlig villafamilj betyder det en höjning av elkostnaden med cirka 800 kronor i månaden. 

I tisdags gjorde EU-kommissionen oanmälda inspektioner på flera europeiska elbörser, eftersom man misstänkte kartellbildningar och otillåtet prissamarbete.

– Vi har inte fått reda på vad inspektionen kom fram till. Men hittills har vi inte sett några tecken på att elbörserna inte fungerar, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

I går låg spotpriset på elbörsen Nordpool fortfarande kvar på en extremt hög nivå, men redan till helgen kan elpriserna sjunka till mer normala vinternivåer.

– Det tar några dagar innan kärnkraftsproduktionen slår igenom på elpriserna. Förutsatt att det blir mildväder borde konsumenternas elpriser sjunka, säger Faraz Azima, vd på elbytessajten Elskling.se.

Det fasta elpriset med en bindningstid på ett år låg i går på 90 öre per kilowattimme.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro