ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart ska Kiruna flyttas – hur går det till egentligen?

Filip Häggberg · 18 Maj 2017
Uppdaterad 18 Maj 2017
2022 är det nya datumet för flytten av det nuvarande Kiruna centrum.

2022 är det nya datumet för flytten av det nuvarande Kiruna centrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Den 24 maj inleds flytten av Kiruna. Men varför ska staden flyttas, och när ska det vara klart? Här kommer en genomgång för dig som inte har full koll.

klar

Artikellänk är kopierad

Kulturbyggnaden Arbetarbostaden B5 blir den 24 maj den första att flyttas till sin nya plats. Därmed inleds flytten av Kiruna.

Här är bakgrunden till stadsflytten.

Varför ska Kiruna flyttas?

Gruvbolaget LKAB hojtade till redan 2003 till Kiruna kommun om att markdeformationerna, som med tiden utvecklas till sprickor och från gruvbrytningen spridit sig snabbare än vad de tidigare trott.

2004 skickade Kiruna kommun ut ett pressmeddelande: Staden ska flyttas. Några år senare beslutade LKAB dessutom att anlägga en ny nivå i gruvan, drygt en kilometer under staden, som gjorde så att flytten blev än mer nödvändig.

Vad händer nu?

Den 24 maj i år flyttas den första av åtta kulturbyggnader till sin nya plats, meddelar LKAB i ett pressmeddelande. Det är det första steget i avvecklandet av den nuvarande stadskärnan. Under 2017 ska sammanlagt sju kulturbyggnader flyttas till foten av berget Luossavaara.

Byggandet av den nya stadskärnan påbörjades redan 2014. I år ska två kvarter byggas i det ”nya” Kiruna. Ett där Kulturhuset ska hålla till, och ett med bostäder, restauranger och butikslokaler, skriver NSD.

När flyttas resten, då?

Planen var att flytten av det nuvarande Kiruna centrum skulle ske 2019, men förra veckan meddelade LKAB att de skjuter på flytten i tre år, till 2022. Anledningen är att Kiruna kommun presenterat sin tidsplan på när den nya stadskärnan ska vara klar.

”Det har lett till att vi kunnat synka tidsplanerna för köp och flytt utifrån den takt det ska byggas fastigheter att flytta till, vilket alla vinner på”, skriver LKAB i en kommentar, enligt TT.

Var ska det nya Kiruna ligga?

Den nya stadskärnan ska ligga cirka tre kilometer öster om den nuvarande stadskärnan. Centrala Kiruna ska bindas samman med Tuolluvaara och Lombolo.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro