ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Snart ska poliserna utbildas bland andra studenter

Josefin Svenberg · 26 Nov 2013
Uppdaterad 27 Nov 2013

Från och med januari 2015 kommer Polishögskolan i Solna inte längre hålla i grundutbildningen för poliser. Istället förläggs den till Södertörns högskola.

klar

Artikellänk är kopierad

Poliselever övar ingripande under en övning. Snart kommer de 650 studenterna få dela lokal med elever vid Södertörns Högskola i stället för att husera i Solna.
Poliselever övar ingripande under en övning. Snart kommer de 650 studenterna få dela lokal med elever vid Södertörns Högskola i stället för att husera i Solna.Foto: TT Bild

På tisdagen offentliggjordes det att Södertörns högskola blir den plats i Stockholmstrakten där poliser ska grundutbildas från och med januari 2015. Där med försvinner grundutbildningen från Polishögskolan i Solna.

– Nu kommer polisstudenterna till en högskolemiljö där det finns fler kompetenser och det kan säkert vara positivt för deras utveckling, menar Doris Högne Rydheim, rektor vid Polishögskolan.

Det var i december 2012 som regeringen gav Rikspolisstyrelsen i uppdrag att utveckla grundutbildningen och enbart bedriva den som uppdragsutbildning vid universitet eller högskola.

I dag genomförs grundutbildningen, förutom vid Polishögskolan, även vid Linnéuniversitetet i Växjö och Umeå universtet. I regeringsuppdraget ingick att hitta en plats i eller nära Stockholmsregionen att förlägga polisprogrammet till. Förutom Södertörns högskola har Uppsala universitet och Mälardalens högskola deltagit i processen.

Hur påverkas utbildningen av det här?

– Utbildningen ska fortsätta ungefär som i dag. Det blir inte någon högskoleutbildning, utan teori ska varvas med praktik även framöver. Skillnaden är att Södertörn får stå för lärarresurser, pedagogik och så vidare. Vi ger dem uppdraget och säger att vi vill ha anställningsbar polis efter fem terminer och vad de ska kunna då, säger Doris Högne Rydheim.

Vad händer med lokalerna i Solna?

– Det är bara grundutbildningen som försvinner från Sörentorp i Solna, så fortbildning inom polisväsendet kommer att finnas kvar. Men det är klart att det blir annorlunda, det finns ju 650 studenter här i dag.

– Vi går ju in i den nya myndigheten i januari 2015 och då kan man tänka sig att området kanske kommer att användas till utvecklingsverksamhet, konferensverksamhet inom rättsväsendet och administrativa funktioner. Men det är inga beslut tagna ännu, säger Doris Högne Rydheim.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro